• Francesc Ferrer i Guàrdia

110 anys de l’execució de Francesc Ferrer i Guàrdia

13 d'octubre de 2019 | Homenatge

El 13 d’octubre de 1909 Francesc Ferrer i Guàrdia va morir afusellat al Castell de Montjuïc a Barcelona. Havia estat condemnat, en un judici sense proves, per haver instigat la revolta coneguda com a Setmana Tràgica.

Moltes veus a diferents països van denunciar que darrera de la seva mort hi havia la voluntat d’acabar amb un projecte educatiu, l’Escola Moderna, dedicat a formar les persones per una llibertat que diferents poders de la seva societat no volien permetre.

L’Escola Moderna va ser un projecte amb aquesta finalitat. Així ho expressava en el seu Programa:  

“La missió de l’Escola Moderna consisteix a fer que els nens i les nenes que se li confiïn arribin a ser persones instruïdes, verídiques, justes i lliures de tot prejudici. Excitarà, desenvoluparà i dirigirà les aptituds pròpies de cada alumne, per tal que amb la totalitat del propi valer individual no només sigui un membre útil a la societat, sinó que, com a conseqüència, elevi proporcionalment el valor de la col·lectivitat”.

Per Ferrer i Guàrdia, una sistemàtica ignorància sotmetia i permetia el privilegi i la injustícia. Calia acabar amb la ignorància que els poders polítics, econòmics o religiosos volien perpetuar i formar noves generacions des de la coeducació de nenes i nens, de rics i pobres.

Francesc Ferrer i Guàrdia és una de les moltes figures que han dedicat la seva vida a l’emancipació de les persones, a que puguin ser lliures. La llibertat té a veure amb les condicions materials de vida de la gent, amb les seves condicions per poder pensar per elles mateixes, amb la seva possibilitat per formar-se, expressar-se, actuar…

Avui continuem necessitant pensar la llibertat i com educar-nos per ser lliures.

Francesc Ferrer i Guàrdia és una de les figures recordades a l’Espai de commemoració. Clica aquí per accedir-hi.

  • Del 12 d'octubre de 2019 al 19 d'octubre de 2019

El Born Centre de Cultura i Memòria.

Activitat en català.

Entrada gratuïta