• Veus paral·leles

Veus paral.leles 15. Del Vístula al Segre

El cicle poètic Veus Paral•leles, és un projecte concebut i dirigit per Albert Mestres, amb el suport de la ILC, en què tres poetes de l’àmbit lingüístic català i tres poetes d’una altra cultura es reuneixen per recitar, junts, les seves obres, en un joc de veus paral·leles. Aquesta edició de 2017 estarà dedicada a la poesia polonesa.

Els rius neixen a les muntanyes. El riu Vístula neix als Beskidy; el Segre,als Pirineus. Els rius rodolen muntanya avall fins a les planes,la plana de Masòvia i la plana del Segrià, i mentre baixen, empenyen i acumulen sediments.
El Vístula desemboca al mar Bàltic i el Segre al riu Ebre, que, al seu torn, desemboca al mar Mediterrani. Les llengües són com rius que neixen on es perd la memòria dels temps i corren pels segles acumulant sediments i agregacions d’altres llengües. Les llengües són les aigües de les literatures, amb les seves cascades i cursos subterranis, ara baixant mansament, ara precipitant-se. I al seu torn els poemes són com rius que rodolen pels salts de les metàfores, els meandres dels ritmes i els llacs dels símbols. El Vístula i el Segre, que, separats per serralades i planes, no es troben mai, es trenen ara en aquest espectacle gràcies a les veus de Teresa Colom, Jakub Kornhauser, Ryszard Krynicki, Isabel Robles, Bianka Rolando i Damià Rotger, sota la direcció d’Albert Mestres.
Ryszard Krynicki (1943, Àustria). Poeta de la Generació del 1968, coneguda també com la New Wave, als anys 70 i 80 va ser un afiliat de l’oposició democràtica, i durant molts anys l’edició de les seves obres va estar prohibida i va ser publicada de manera underground i en editorials estrangeres. Va ser coeditor de la revista independent Zapis (1978-81) i de la revista del Moviment Independentista Solidaritat, a Poznań, de nom Obserwator Wielkopolski (1982-88). Cofundador, juntament amb la seva dona Krystyna, de l’editorial independentista a5 (1988), que segueix vigent avui dia. Ha viscut a Cracòvia durant dinou anys.

Isabel Robles Gómez (Alhambra, Ciudad Real, 1948) és llicenciada en Història i Hispàniques per la Universitat de València i Lewis and Clark College de Portland, Oregon. Professora d’anglès de secundària. Ha publicat articles sobre literatura de dones des d’una perspectiva de gènere (Virginia Woolf, Kate Chopin, Isabel-Clara Simó, etc.), així com traduccions de Myrna Lamb, Anne Sexton, e. e. cummings i Edgar A. Poe. Amb L’Espiral (1994) va guanyar el premi de poesia La Forest d’Arana de 1993. Així mateix és autora de Llibre dels adéus (2009) i de Les sabates i altres poemes (2014), Premi Ibn Hazm de poesia de la Ciutat de Xàtiva, 2013. Viu a València.

Teresa Colom (La Seu d’Urgell, 1973), poeta i escriptora catalana, llicenciada en Ciències Econòmiques. L’any 2000 guanyà el premi Miquel Martí i Pol i l’accèssit al Premi Grandalla, i publicà el poemari Com mesos de juny. El 2010 estrenà 32 vidres, muntatge poeticoteatral. Ha merescut el Talent FNAC 2009 i ha estat directora artística de Barcelona Poesia. Ha guanyat el premi Maria Àngels Anglada amb la seva primera obra de narrativa, La senyoreta Keaton i altres bèsties. Viu a Andorra.

Bianka Rolando (1979, Poznań, Polònia) és una poeta i artista visual que ha produït dibuixos, instal·lacions i objectes. Fa el seu doctorat en Arts Visuals a l’Acadèmia de Belles Arts de Poznań. S’ha exposat la seva obra al Museu d’Art Modern de Varsòvia, l’Institut Polonès de Roma i el Kunsthalle Bratislava, i és també una col·laboradora permanent a les galeries Foksal i Leto. És autora de Italian phasebook (2007), White Book (2009), Premi al millor debut poètic 2009, Kazimiera Illakowiczown, Larch Crowns (2011), Before the Flames (2012), A small Book about the Drawing” (2013), Wetland (2015) i Pascha (2016).

Damià Rotger Miró (Menorca, 1981). Ha guanyat el segon premi de poesia Illa de Menorca, una edició de Poetry Slam Mallorca de 2014, el subcampionat anual del Poetry Slam Mallorca 2014 i una edició Poetry Slam Mallorca de 2015. Lletrescades, Grams de tu, Nedar la fosca, La carn i l’innombrable i els encara inèdits Platjar-te i Calls al gest són alguns dels seus projectes poètics. Ha publicat en els llibres col·lectius Illanvers, Lletraferits i Mianorca. Ha recitat en els espectacles: PoésArt (Mallorca), Illanvers (Menorca), Delicadesses (Lleida), TypoMad (Madrid), Cañas&Tipos (València), Lletraferits (Catalunya), Posidònia (Mallorca), PoetrySlam, Fira del Llibre, Lletraferits, Setmana del Llibre en Català i SpokenWord, entre d’altres.

Jakub Kornhauser (1984, Cracòvia). Especialista en literatura, poeta, traductor i crític literari. Investigador a la universitat Jagiellonian de Cracòvia, on va cofundar el Centre d’Investigació de l’Avantguarda. Ha publicat tres volums de poesia. El darrer, Drożdżownia (2015), ha rebut el premi Wisława Szymborska. Ha publicat els llibres Głuchy brudnopis, Antologia manifestów awangard krajów Europy Środkowej (2014), Całkowita rewolucja i Status przedmiotów w poezji surrealizmu (2015). És el cap de l’awangarda/rewizje, que publica sèries al diari de de la universitat de Jagiellonian. Coopera a Literatura al món, Herito i MOCAK Museu d’Art Contemporani. Ha traduït al polonès autors com Gellu Naum, Gherasim Luca i Miroljub Todorović. Viu a Cracòvia.

Organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes.

  • Diumenge, 9 de juliol A les 21 h

Sala Moragues.
El Born CCM El Born Centre de Cultura i Memòria, Plaça Comercial, Barcelona, Espanya

Activitat en català.

General Gratuït

  • bucle_magnetic
  • discapacitat_fisica