• Born. Memòries d'un mercat

L’exposició va finalitzar el 26 de novembre de 2017

Born. Memòries d’un mercat

El Born ha estat, històricament, un espai de mercat, primer a la plaça i després dins l’edifici metàl·lic. Va ser concebut com a mercat minorista de barri i, posteriorment, es va convertir en el mercat majorista d’una metròpoli en expansió. 45 anys després del tancament del mercat, aquesta exposició vol reactivar-ne la memòria col·lectiva. Alhora, ha estat la culminació dels estudis iniciats temps enrere per Manel Guàrdia, José Luís Oyón i Ramon Graus.

Partint de l’exposició “Born. Memòries d’un mercat”, i durant els mesos que s’exposa, hi ha programades taules rodones, jornades, tallers familiars, espectacles i exposicions de petit format que aprofundeixen en els canvis que l’edifici de Fontserè va suposar per al barri. A més a més, “La paradeta de la memòria” recull el testimoni viu dels  treballadors i veïns del mercat, que s’incorporen a l’Arxiu Visual del Born.

Els comissaris ens expliquen l’exposició

EL BORN VELL: LA PLAÇA
“Anar a plaça”: al llarg de la nostra història plaça i mercat s’identifiquen. Des de la baixa edat mitjana el Born va ser el centre neuràlgic del barri més dens i actiu de la ciutat. Malgrat les demolicions per construir la Ciutadella, els canvis urbans i les reformes liberals del sistema de mercats, la venda es va mantenir a plaça fins al 1876.

EL NOU BORN
La construcció del parc de la Ciutadella a partir del 1871 va aportar, de retruc, un nou barri i un nou mercat. Les tres operacions miraven cap a la modernitat: un parc com els de París, un barri de façanes ordenades i un mercat de ferro i vidre. El nou mercat del barri va esdevenir el model del sistema de mercats de Barcelona.

EL BORN DELS MAJORISTES
L’augment imparable del comerç a l’engròs creava greus problemes de congestió a la Boqueria i es va decidir concentrar els majoristes de fruites i verdures al Born. Aquesta solució, que havia de ser provisional, es va allargar del 1921 al 1971, un període de gran creixement per a Barcelona, que va passar de 700.000 a 1.700.000 habitants.

LA MEMÒRIA DEL MERCAT CENTRAL
El mercat central va articular un univers d’una vitalitat sorprenent, molt present a la vida de la ciutat, que va exercir un gran atractiu i que ha deixat una forta empremta en la memòria col·lectiva. Els records àmpliament compartits i un formidable corpus fotogràfic l’han convertit en un dels llocs de memòria més singulars de Barcelona.

L’ARQUITECTURA DEL BORN
El mercat de Fontserè, Cornet i Mas i La Maquinista s’inspirava en les experiències capdavanteres europees en l’ús del ferro (1871-76). Cent anys després, una primera restauració el va salvar inicialment (1977-82), però va caldre esperar a la seva conversió en centre cultural per a la seva restauració definitiva (2002-13).

EL BORN AL CENTRE DEL DEBAT CIUTADÀ
El 1971, quan el mercat central va marxar a Mercabarna, es preveia enderrocar el Born, però l’oposició ciutadana va aconseguir preservar-lo. En espera d’un ús definitiu va acollir esdeveniments d’allò més diversos. Finalment, després d’un intens debat, el mercat ha mantingut la seva funció de paraigües, ara d’un jaciment arqueològic molt valuós, i s’ha convertit en un espai de memòria.

 

Consulteu la publicació de la sèrie Transferències:

 

Publicacions relacionades:

  • Del 17 de març de 2017 al 26 de novembre de 2017

Sala Casanova.
El Born CCM Mercat del Born, Plaça Comercial, 12, 08003 Barcelona, Espanya

Activitat en català, castellà, anglès i francès.

4,40 € General

6,50 € Visita guiada

  • ajuda_optica
  • braile
  • discapacitat_fisica
  • gossos_assistencia
  • subtitulacio