• Referències 2020

La programació d’aquesta activitat pot estar subjecte a canvis.

Jean-Claude Milner: Elements d’una política dels noms

Videoconferència a càrrec de Jean-Claude Milner i diàleg presencial amb Josep Ramoneda
Dimecres 9 de desembre, de 19 a 20.30 h
Sala Moragues, accés lliure.
Amb traducció simultània francès-català.

En el seu Tractat teològic-polític, Spinoza considera de forma explícita la situació dels jueus a Espanya i en conclou que res d’ells no hi subsisteix. Ni tan sols en subsisteix el record. Si a Espanya no subsisteix res del jueus és perquè el nom “jueu” ha desaparegut o bé ha canviat de significat. D’aquesta forma es constitueix i es fa manifesta una política dels noms. Aquesta política permet de trobar la solució al problema, fins i tot la solució definitiva. La condició per tal que una política dels noms sigui efectiva és que el nom que fa problema sigui oblidat. Ara bé, és aquesta l’única forma possible d’una tal política? L’estudi d’alguns exemples diversos permetrà que n’apareguin altres formes possibles. Amb aquest objectiu, els noms jueu, revolució i democràcia seran sotmesos a examen.

 

Jean-Claude Milner
És catedràtic emèrit de Lingüística a la Universitat París VII. Deixeble de Louis Althusser, Jacques Lacan i Roland Barthes, es va formar a l’École Normale Supérieure de París i al Massachussets Institute of Technology. Va fundar amb Jacques-Alain Miller Cahiers pour l’Analyse. A finals dels 60 va estar afiliat al movimient maoista de l’Esquerra Proletària. Va publicar Introduction à une science du langage (1989), on ja tracta les conseqüències de la psicoanàlisi lacaniana per a un estudi del llenguatge.
Va ser docent a l’Institut d’études levinassiens de París, on va tractar temes com l’antisemitisme en la cultura i història europees i el negacionisme.

Josep Ramoneda
És periodista, filòsof i escriptor i home clau en el desenvolupament de la vida cultural a Barcelona i Catalunya d’ençà que va assumir la direcció del CCCB l’any 1989. Va presidir l’Institut de la Recherche et de l’Innovation (IRI) de París de 2009 a 2014 i el consell d’administració del Grup 62 des de 2014. És director de la revista de pensament La Maleta de Portbou i l’Escola Europea d’Humanitats.

Va estar vinculat a l’Escola de Filosofia de Barcelona i després al Col·legi de Filosofia i a la figura de Xavier Rubert de Ventós. És autor de nombrosos assajos polítics, entre els quals destaquen Apologia del present. Assaigs de fi de segle (1989), Después de la pasión política (1999), Contra la indiferencia. Apología de la Ilustración (2010) i La izquierda necesaria (2012).

 

Consulteu les activitats programades a l’entorn del cicle #Referències

  • Dimecres, 9 de desembre De 19 h a 20:30 h

Sala Moragues.
El Born CCM

Activitat en català, francès i traducció simultània francès-català.

Venda d'entrades

Aforament limitat.

Es recomana fer reserva prèvia mitjançant el botó de venda d'entrades, trucant al telèfon 93 256 68 50 o bé enviant correu a reserveselbornccm@eicub.net
Gratuït