Angelina Harari: El ‘coming out’ de l’home reaccionari brasiler i la seva revisió de la història

Conferència en streaming a càrrec d’Angelina Harari i diàleg amb Enric Berenguer
Dimecres 18 de novembre, de 19 a 20.30 h al canal de Youtube d’El Born CCM

Assistim en els darrers anys a una nova onada d’autoritarisme polític arreu del món. En aquest context, Brasil mereix una atenció especial, atès que ha experimentat l’ascens exponencial d’una modalitat particular d’aquesta política reaccionària. Hi destaca el pes que ha assolit un model de líder masculí que, recolzat en un discurs de fortes arrels religioses i, en particular, evangèliques, es proposa reescriure la història del país. Per fer-ho, banalitza episodis que hi han estat crucials, com ara la dictadura i l’esclavitud. Es tracta d’una política, per tant, que s’esdevé com a operació d’esborrament de la memòria i, tanmateix, aquesta memòria és absolutament necessària per entendre les peculiaritats del Brasil així com els seus reptes polítics específics i per assumir-los de forma veritablement democràtica.

 

Angelina Harari
És psicoanalista, presidenta de l’Associació Mundial de Psicoanàlisi (AMP) i docent del Centro Lacaniano de Investigación de la Ansiedad (Clin-a/SP-Brazil). És autora de nombroses publicacions amb les quals ha impulsat l’estudi de la figura de l’Altre en l’ensenyament de Lacan, entre les quals destaquen: Clínica Lacaniana da Psicose: de Clérambault a inconsistência do Outro (2016) i Fundamentos da Prática Lacaniana: risco e corpo (2018).

Enric Berenguer
És psicoanalista (AMP) i actualment docent de l’Institut del Camp Freudià. Va ser docent del Programa d’Estudis Independents del MACBA (2006-2008). És autor, entre altres, de ¿Cómo se construye un caso? (2017), i és coautor, amb Pierre Dardot i Christian Laval de El ser neoliberal (2018).
Va comissariar, amb Francesc Puntí, el cicle “Arte, locura y cura” (MACBA, 2001). Ha publicat articles a El País, La Vanguardia, Freudiana, Lacan Quotidien, Attualità Lacaniana i al blog Zadig (Zero Abjection Democratic International Group).

Segueix la sessió en directe aquí, podràs deixar les teves preguntes i comentaris al xat que habilitarem per a la sessió:

Consulteu les activitats programades a l’entorn del cicle #Referències

  • Dimecres, 18 de novembre De 19 h a 20:30 h

Retransmissió en línia al Youtube d'El Born CCM.

Activitat en castellà.

Gratuït