• 1715. La fi del Regne enmig del mar?

Exposició “La guerra de Successió des del Regne enmig del mar”

Des d’avui, 28 de juliol, i fins el diumenge 30 d’agost, El Born Centre Cultural de Barcelona exposa la mostra 1715. LA FI DEL REGNE ENMIG DEL MAR?, on es relata la conquesta dels exèrcits de Castella i de França, amb l’ocupació i subjugació del Regne de Mallorques i del conjunt de la nació catalana, aquest mes fa 300 anys en clau.

La mostra, presentada per l’OCB, la Comissió Cívica del Tricentenari 1715-2015 i El Born CC, exhibeix com a motiu general una aquarel·la de Pere Capellà amb la imatge d’un corn marí, instrument d’avís entre els maulets de les talaies i torres de defensa de Mallorca i les Pitiüses, com a símbol de resistència dels defensors.

L’exposició, comissariada per l’escriptor Bartomeu Mestre, ha comptat amb la supervisió d’historiadors, filòlegs, il·lustradors i investigadors (Antoni I. Alomar, Josep Catà, Teresa Clota, Bernat Joan, Isidor Marí, Antoni Mas, Llibertat Mestre, Jordi Miravet, Guillem Morro, Antoni Muñoz, Jordi Peñarroja, Damià Pons, Francesc Riart, Enric Ribas, Eva Serra, Cristòfol Soler, Miquel Àngel Tortell…). La luctuosa circumstància de la recent i sobtada mort de Llorenç Buades, autor de la cronologia, ha determinat lamentablement dedicar-li la mostra in memoriam.

S’ajunten algunes il·lustracions (tres fotos d’avui mateix) facilitades per l’empresa QUADERNA, autora del muntatge. Els plafons, de cartró de niu d’abella (10 mm), fan 1,20 m. d’alt per 1,80 d’ample, porten imprès el text amb uns tipus que permeten una bona lectura i, per donar relleu, les imatges van adherides sobre els plafons. Els dotze plafons són en català, però s’han elaborat fulls de mà traduïts a l’anglès i al castellà.

La mostra es pot visitar, de franc, de dimarts a diumenge entre les 10h i les 20h.