• Acces

Memòria 2016 El Born CCM

Visualitza el document (PDF)

L’any 2016 ha estat el de la redefinició de la identitat del Centre incorporant i atorgant un pes específic determinant a la part memorialística. En aquesta línia i entrant en el camp més concret de les activitats desenvolupades durant aquests dotze mesos de 2016, s’han programat accions com el cicle “Evocacions de la Ruïna”, conformat per tota una sèrie d’activitats amb l’exposició “Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà (1960-1978)”, com la més visible per la polèmica generada però també per introduir elements per al debat i la reflexió. El cicle ha constat de cinc diàlegs, una jornada monogràfica (“Accions i narracions ètiques en la construcció de la democràcia”), la lectura dramatitzada “La mort i la donzella” i la mostra “Això em va passar. De tortures i d’impunitats (1960-1978)”. L’organització d’aquesta cicle ha donat peu al desmuntatge de l’exposició temporal, que des d’aquest moment allotjarà més mostres.

En qualsevol cas, el 2016 ha estat un any molt dinàmic a El Born CCM en què s’ha seguit amb l’organització de cicles anteriors amb molt bona acollida com en els casos de la programació familiar “El Bornet” o de música com el “Born de Cançons”. L’assistència a tallers i itineraris ha continuat registrant xifres molt destacades, així com l’organització de la tercera edició del DO Europa, comissariada per Mònica Terribas, i que ha comptat amb la participació d’intel·lectuals de primer ordre com Chantal Mouffe, Sami Naïr, Loretta Napoleoni, Boaventura de Sousa Santos i Viviane Reding.

Per la seva banda, el nombre de visitants a l’exposició permanent, tot i el temps transcorregut des de l’obertura el setembre del 2013, ha estat molt destacat. Més de 45.000 persones s’han interessat pels seus continguts. En aquesta bona línia, per dates assenyalades com Carnaval, Nadal o Setmana Santa s’han desenvolupat accions específiques amb un ampli ventall de tallers: de màscares, de xocolata i d’altres que han comptat amb un gran seguiment.

El Born CCM ha seguit participant d’iniciatives de ciutat: algunes, pensades per als més menuts, com el Big Draw i d’altres de perfil més generalista com “La Nit dels Museus” o el festival internacional de piano “Maria Canals”. A l’estiu, “El Born de Nit” ha seguit oferint propostes pensades per aquestes dates amb menció especial per a les visites nocturnes al jaciment , així com la col·laboració amb el festival de música “Mas i Mas”.

Pel que fa a la presència i participació amb entitats i centres educatius, l’oferta d’itineraris, tallers i visites guiades segueix ampliant-se i enriquint-se, i ja s’ha instal·lat en la proposta curricular de moltes escoles del país. El nombre d’estudiants que han passat per aquest equipament ha superat els 11.000, als quals cal afegir-ne 4.000 considerats com a “especialitzats” (i que inclou alumnes universitaris, entre d’altres). En el tercer any de funcionament, 2016, prop d’1,5 milions de persones han visitat El Born CCM.