ACTIVITY IN CATALAN

Art, lluita i solidaritat. Memòria de l’exposició de Milà de 1972

De l’1 al 15 de març de 1972, a Milà, va tenir lloc una exposició d’art contemporani titulada “Amnistia que trata de Spagna” que va comptar amb la participació de prop de 300 artistes plàstics, cantants i poetes catalans, espanyols, francesos i italians. La mostra reunia per primera vegada creadors tan consagrats com Neruda, Picasso, Tàpies, Miró, Guinovart, Brossa, Espriu, Raimon i Lluís Llach i tenia l’objectiu de recaptar fons per sufragar les lluites dels treballadors espanyols i ajudar les famílies dels presos polítics antifranquistes.

La majoria de les obres van sortir clandestinament d’Espanya. Van passar la frontera per Catalunya camuflades en cotxes o van ser portades a través de les muntanyes d’Euskadi i Navarra. Un esforç que mereix la pena ser recordat, per entendre el desplegament de la voluntat, el risc i la capacitat organitzativa de l’oposició al franquisme en aquell moment. Tothom sabia que després de la mostra podien arribar les represàlies, però tots assumiren la responsabilitat.

Taula rodona amb alguns testimonis i participants en l’exposició de 1972 i projecció del documental Amnistia que trata de España (25 min.):

  • Carles Vallejo, sindicalista de CCOO i organitzador de l’exposició des de l’exili a Itàlia. Va ser l’encarregat de coordinar les gestions necessàries per a la petició i la recepció de les obres que van arribar a Milà, així com de la posterior itinerància de l’exposició a Bolonya.
  • Julia León, cantautora participant en l’exposició. La seva cançó Santa Bárbara Bendita fou inclosa en el vinil Cerca de mañana, que es va editar en ocasió de l’exposició.
  • Joan Anton Gonzalez, productor i membre de l’equip de cinema clandestí que va realitzar el documental “Amnistia que trata de España”.

En col·laboració amb l’Ateneu de Memòria Popular.

Recupera la sessió aquí:

Aquesta activitat forma part del programa d’activitats entorn l’exposició ‘Un altre fi. LA RESTA‘.

Sala Moragues.
El Born CCM

Activity in Catalan.

Tickets

Tickets can be purchased through the ticket sales button or at the box office in the center.

You can also make a prior reservation by email at reserveselbornccm@eicub.net or by phone at 93 256 68 50 (Monday to Friday, from 9.30 am to 7 pm).
Free entrance

Collaborate