La present edició del grup d’estudis comunitaris “Memòries ecosistèmiques de la ciutat” proposa una sèrie de sessions en què aproximar-nos col·lectivament a l’imaginari contemporani dels recursos naturals i el territori, a partir de la posada en comú d’algunes qüestions geopolítiques d’actualitat que tenen un ressò a la ciutat de Barcelona. A través de les aportacions de diverses d’entitats i persones que ens connecten amb els arxius crítics, les mobilitzacions socials i les iniciatives culturals de la ciutat abordem la recuperació de formes comunitàries d’organització social agrícola en les pedagogies contemporànies, imatges i lemes de moviments de protecció de la terra avui en lluita, així com la reflexió, des de diverses cosmovisions, sobre el patrimoni cultural i en connexió amb problemàtiques mediambientals que afecten diferents contextos internacionals.
El programa està concebut amb una metodologia participada que inclou grups de treball on posar en comú sabers, compartint mirades entre les convidades i les participants. En les diferents trobades es discuteix entorn de propostes culturals que exploren la relació entre memòria, comunitat i ecologia des de l’experimentació col·laborativa i l’acció pública i que queden recollides en el fanzín que es distribueix en la sessió de comiat.
El Grup d’Estudis Comunitaris és una proposta de Bornlab, el programa de mediació comunitària d’El Born CCM amb la col·laboració de Coalició Prou Complicitat amb Israel, La Colectiva de Chilenas de Barcelona, Comunitat Palestina de Barcelona, Laboratorio Móvil, OVNI (observatori de Vídeo No identificat), Ruangrupa, Casa Àsia i docents i investigadores de l’Institut Català d’Antropologia, el Col·legi de Psicòlegs de Barcelona, l’Escola Massana i la Universitat de Barcelona.
LUMBUNG. EL REBOST, LA TERRA i LA IMPREMTA COL·LECTIVA
Dimecres 31.1.24 de 18 h a 19:30 h
Auditori d’El Born CCM, carrer Comercial, 5
Repensem les formes de treball col·laboratiu i les seves connexions amb l’art avui a partir del concepte de Lumbung (el graner comunitari tradicional d’Indonèsia) i de la proposta pedagògica del col·lectiu d’artistes Ruangrupa, comissàries de la Documenta 15, i Erick Beltran de Lumbung Press.
PAISATGES INSUBMISOS
Dijous 8.2.23 a les 18 h a 19:30 h
Auditori d’El Born CCM, Plaça Comercial 12
A través de l’arxiu audiovisual reflexionem sobre moviments liderats per comunitats de Chiapas, Palestina o Equador que s’organitzen en contra del deteriorament dels seus ecosistemes i reivindiquen el dret d’ús i protecció de la terra. Amb Simona Malatesta de Desorg punt Org – Observatori de Vídeo No Identificat (OVNI).
DES DEL RIU FINS AL MAR
Dimecres 14.2.24 de 18 h a 19:30 h
Auditori d’El Born CCM, Plaça Comercial 12
Conversem sobre la genealogia del lema “Des del riu fins al mar” que actualment articula les manifestacions i les imatges en contra del genocidi i l’apartheid a Palestina amb Mazeed Khalilia, Nour Torelló i Laurent Cohen dels col·lectius Comunitat Palestina de Catalunya i Coalició Prou Complicitat amb Israel.
EL PATRIMONI SENSE AIGUA
Dimecres 21.2.24 de 18 h a 19:30 h
Auditori d’El Born CCM, Plaça Comercial 12
Camila Opazo-Sepúlveda de La Colectiva de Chilenas de Barcelona i Ignasi Mangue comparteixen diferents experiències que generen un diàleg entre l’arqueologia i la investigació comunitària per a reflexionar sobre els processos de recuperació del patrimoni en relació amb problemàtiques ecològiques des d’una perspectiva intercultural.
MEMÒRIES ECOSISTÈMIQUES DE LA CIUTAT
Divendres 1.3.24 de 18 h a 19:30 h
Sala Castellví d’El Born CCM, Plaça Comercial 12
Presentem l’edició del fanzín de Laboratorio Móvil “Memòries ecosistèmiques de la ciutat” en què es recull el procés de reflexió compartida del grup d’estudis comunitaris i acomiadem el programa amb l’escolta d’alguns fragments dels podcasts del Bornlab Sonor editats per Qiu Keman.