ACTIVITY IN CATALAN AND SPANISH

La història de Filiberto Obama Nsué i la descolonització de la Guinea Equatorial

En aquest col·loqui descobrirem la història personal i emocional de l’artista gunieà Filiberto Obama Nsué (Mongomo 19?? – 2018). Conegut com a Fili (Llibertat en fang), va esdevenir popular durant la dictadura de Macías amb els ‘Cuadros revolucionarios’, pintures que mostraven escenes colonials i la manera com els colonitzadors espanyols maltractaven els guineans. Més tard va deixar de pintar per problemes de salut mental i, durant les dècades dels vuitanta i noranta, ja recuperat, va viure una etapa daurada il·lustrant nombroses eines pedagògiques destinades a l’educació sanitària i a la transmissió de temes tradicionals. Posteriorment, altres artistes van copiar i reproduir les obres de caire polític que Fili havia produït. Ens en parlarà Ramon Sales, metge i amic de l’artista.

Inés Plasencia, investigadora especialitzada en cultura visual del colonialisme espanyol, fotografia colonial i art contemporani a Àfrica i la diàspora, parlarà del franquisme a Guinea Equatorial i de l’obra de Filiberto Obama Nsué en relació amb la cultura visual i l’art de l’excolònia.

Durant l’acte, Nzé Esono Ebalé, il·lustrador, animador audiovisual i activista, autor del còmic Diez mil elefantes, dibuixarà en directe una interpretació del que avui podria ser un dibuix de Filiberto Obama Nsué, realitzat per un artista d’una generació que se sent deutora del seu llegat. Explicarà la seva perspectiva com a artista afrodescendent amb una obra de crítica social.

Al final de l’acte, Ramon Sales i Nzé Esono Ebalé taral·larejaran La canción de la diarrea en llengua fang i faran alguns passos del ball. En aquesta cançó s’explica com es combinen coneixements ancestrals amb la medicina occidental per fabricar un sèrum casolà que combat la deshidratació. És una oportunitat única poder observar ‘en viu’ uns fets que durant aquests mesos s’han pogut veure en la pintura que s’exhibeix a la mostra ‘Un altre fi. LA RESTA’ i que porta el mateix títol: ‘La canción de la diarrea’.

 

Recupera la sessió aquí:

Aquesta activitat forma part del programa d’activitats entorn l’exposició ‘Un altre fi. LA RESTA‘.

Sala Moragues.
El Born CCM

Activity in Catalan and Spanish.

Tickets

Tickets can be purchased through the ticket sales button or at the box office in the center.

You can also make a prior reservation by email at reserveselbornccm@eicub.net or by phone at 93 256 68 50 (Monday to Friday, from 9.30 am to 7 pm).
Free entrance