ACTIVITY IN CATALAN

Programa d’estudis comunitaris

Desarxivar la memòria sobre el conflicte

No us perdeu la sessió final del Programa d’Estudis comunitaris
22 de febrer, de 19:00 h a 20:30 h

Mostra i distribució de l’edició limitada Desarxivar la memòria del conflicte, del grup d’artistes gràfics Laboratorio Móvil, en què es recullen memòries connectades a la noció de conflicte que han tingut un ressò significatiu a la ciutat de Barcelona en les darreres dècades. L’edició gràfica que es presenta sorgeix de les idees i debats proposats per col·lectius com Agroarte Colombia, l’equip del Casal de Barri Pou de la Figuera, Colectiva de Mujeres Refugiadas, Exiliadas y Migradas, Comunitat Palestina de Catalunya,  Espai en Blanc, l’Observatori de la Cobertura de Conflictes (UAB),  OVNI (Observatori de Vídeo No Identificat) i d’altres persones que han participat en les sessions del Programa d’Estudis Comunitaris, amb el mateix nom.

A més de la presentació pública d’aquest pensar plegades, comptem amb la sessió musical de La Niña Jacarandá, una de les DJ més actives del panorama musical barcelonès actual, que estarà basada en els rastres sonors del segon pòdcast del Bornlab.

Imatge programació sessió final PEC Bornlab

 

La primera edició del Programa d’Estudis Comunitaris del Bornlab es proposa repensar les memòries col·lectives sobre el conflicte des de diverses perspectives i escales, tenint en compte tant conflictes bèl·lics considerats globals com aquells conflictes més propers que marquen els relats sobre els barris i les comunitats en el seu dia a dia. Des d’aquesta òptica, es busca generar una reflexió compartida sobre com s’articula la noció contemporània del conflicte a partir de les memòries d’alguns contextos i processos que han tingut un ressò significatiu a la ciutat en les darreres dècades.

A través de les aportacions d’entitats i persones amb diferents formacions i experiències, el programa es desplega al llarg de quatre sessions que tracten temàtiques com: la representació del conflicte a través de la imatge i l’arxiu crític; la mediació comunitària als barris en relació a disciplines de les ciències socials, les humanitats i les arts; les mobilitzacions ciutadanes i altres respostes col·lectives als conflictes bèl·lics; o alguns debats entorn a les propostes de resolució de conflictes que impliquen a les comunitats i que s’articulen en base a principis de convivència i no-repetició.

El programa està concebut amb una mirada comunitària, no només per la temàtica i els col·lectius implicats, sinó també per la seva metodologia participativa que inclourà grups de treball on posar en comú sabers i experiències, compartint mirades entre les convidades i les participants.  Al mateix temps es presentaran iniciatives artístiques que exploren la relació entre memòria i conflicte des de l’experimentació col·laborativa i l’acció pública, i es realitzarà una relatoria gràfica del procés que es mostrarà públicament en la cinquena i última sessió.

Programa comissariat per l’equip de mediació comunitària d’El Born CCM, amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

18 de gener, 18 h a 19:30 h,
Aproximacions crítiques als imaginaris audiovisuals del conflicte
Amb Sonia Herrera de l’Observatori de la Cobertura de Conflictes (UAB) i Simona Malatesta
de Desorg punt Org – Observatori de Video No Identificat (OVNI)

25 de gener, 18 h a 19:30 h,
Mediació, relats del conflicte als barris i a les institucions culturals
Amb Maria Sàez del Pla d’acció del Pou de la Figuera i Aidà Almirall del Casal de Barri Pou de la Figuera, i l’equip del Bornlab d’El Born CCM

1 de febrer, 18 h a 19:30 h
Respostes col·lectives a carrers i places en contra de les guerres
Amb Leila Torelló de la Comunitat Palestina de Catalunya i el col·lectiu Espai en blanc

8 de febrer, 18 h a 19:30 h
Conjuntures d’un conflicte cronificat, un mapa complex de memòries
Amb Maria del Rosario Vásquez de Colectiva de mujeres Refugiadas, Exiliadas y Migradas i Aka d’Agroarte Colombia

22 de febrer, 19 h a 20:30 h
Desarxivar la memòria sobre el conflicte
Sessió final del programa amb presentació de la relatoria gràfica de Laboratorio móvil i cloenda amb DJ La Niña Jacarandá. Sala Moragues.

Inscripcions aquí.

Podeu participar a tot el programa o a sessions puntuals.

El Born Centre de Cultura i Memòria.

Activity in Catalan.

Tickets

Tickets can be purchased through the ticket sales button or at the box office in the center.

You can also make a prior reservation by email at reserveselbornccm@eicub.net or by phone at 93 256 68 50 (Monday to Friday, from 9.30 am to 7 pm).
Free entrance

  • discapacitat_fisica
  • gossos_assistencia