Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola 1908-1979

Del 9 d’abril al 27 de març de 2022
Entrada gratuïta amb reserva prèvia fins al 23 de juny

  • L’any 1908 l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el Pressupost Extraordinari de Cultura per fer una reforma integral de l’educació a la ciutat. Tot i que el projecte va fracassar, es va convertir en un referent per als moviments que han lluitat per renovar l’educació al nostre país
  • Aquesta mostra planteja un debat que encara és ben viu: quin és el model escolar que necessitem? Parlar-ne vol dir imaginar el model de societat que volem ser
  • Del 9 d’abril al 27 de març de 2022 a El Born CCM, comissariada per Antoni Nicolau
  • Portes obertes fins al 23 de juny

L’any 1908, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el Pressupost Extraordinari de Cultura. Es tractava d’un pla per a la reforma integral de l’educació a la ciutat que posava l’èmfasi en un ensenyament de qualitat, públic, gratuït, en català, amb nens i nenes compartint les aules i laic. Tot i que el projecte va fracassar, es va convertir en una fita que restaria com a referent per als moviments que han lluitat per una educació en llibertat a Catalunya.

Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola. 1908-1979” fa un recorregut per la història política en relació a l’educació a Barcelona i, en general, al país. Parteix de la Barcelona de 1900 i avança fins a la recuperació de la democràcia a través dels moments clau de la història de l’educació: la voluntat reformadora del Pressupost Extraordinari de Cultura de l’any 1908, la seva fi traumàtica amb la Setmana Tràgica, la recuperació de la iniciativa en el context de la Mancomunitat de Catalunya, la renovació pedagògica durant la República, la nova pedagogia revolucionària durant la Guerra Civil, el retrocés i la repressió durant el franquisme i la renovació pedagògica durant el tardofranquisme i la primera democràcia.

L’exposició, comissariada per Antoni Nicolau, vol proposar una visió de llarga durada sobre l’evolució de l’educació a Barcelona al llarg del segle XX i la seva relació amb les opcions polítiques predominants, així com provocar una reflexió entorn de la qualitat de l’educació i les demandes socials actuals i futures.

La mostra endinsa el públic de ple en els diferents moments històrics amb a una escenografia concebuda pel Lluís Danés que permet reviure tot allò que s’hi narra. Així, el primer àmbit emula un carrer del Raval de finals del segle XIX, estret i ple de llençols i cartells, que fa comprendre de seguida la situació socioeconòmica de la ciutat al tombant de segle. De la foscor i l’estretor, el visitant passa a un espai ampli que recrea la Sala de Plens de l’Ajuntament, on pot seguir el debat del Pressupost de 1908 com si hi hagués participat gràcies a una projecció d’un vídeo mapping. Passant per les sales dedicades a la Mancomunitat i la República, al final s’arriba a una aula franquista engabiada que fa sentir a flor de pell la tensió, la por i l’opressió viscuda en aquells moments.

El llegat de Ferrer i Guàrdia, de l’Escola del Bosc, de l’Escola del Mar o del Grup Escolar Lluís Vives, que s’inspiraven en els principis renovadors del Pressupost de Cultura de 1908, encara nodreix bona part del nostre ideari sobre com hauria de ser el model escolar que volem. Val la pena fer balanç del que hem fet per reorientar el que volem fer.

L’exposició s’acompanya de la publicació d’un llibre monogràfic i d’un programa d’activitats pròpies i en col·laboració amb diferents agents, com l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) o la Fundació Ferrer i Guàrdia, que ens donaran l’oportunitat de parlar del present i del futur de l’educació amb debats, xerrades, col·loquis, l’acollida d’un simposi internacional, intervencions artístiques, col·laboracions amb escoles i mostres de projectes educatius, entre d’altres.

Properes activitats:

 

Podeu descarregar el dossier de premsa i les imatges fent clic aquí.

#EducacióElBornCCM

 

 

El Born Centre de Cultura i Memòria
Plaça Comercial, 12. 08003
Barcelona. T. 93 256 68 51

elbornculturaimemoria.cat
facebook.com/elbornccm
twitter.com/elbornccm
instagram.com/elbornccm