L’exposició “La Càbala i Espriu. Una poètica de la llum” neix a partir del llibre homònim de Rosa Delor i Muns (Balasch Editor), màxima especialista en l’obra espriuana. Delor ens descobreix un Espriu secret, el racionalista Espriu que va trobar en la Càbala la guia espiritual que li permetia explorar un sentiment religiós que l’inquietava: “L’enyor de Déu ocult al cau del sentiment.” Espriu sentia l’enyorança d’un Déu personal i la Càbala li proporcionava un sistema místic i alhora racional per ordenar un món esdevingut caòtic.
L’exposició presenta una selecció de poemes de Salvador Espriu que ens endinsen en el recorregut iniciàtic d’un món subtil i latent, els poemes s’acompanyen de les fotografies de Julia Mehls, unes imatges carregades de poètica amb una gran força mística que desvetlla rastres de cultures ancestrals. Una doble mirada amb un substrat profund que ens apropa a la Càbala i la seva vinculació a una «espiritualitat laica i de progrés que enllaça amb els humanistes del S.XV, que defensen la llibertat i la dignitat de l’home».
Rosa Delor (Barcelona 1943), doctora en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona presenta, després de trenta anys d’estudi de l’obra espriuana, el llibre Espriu i la Càbala, una poètica de la llum, on ha pogut verificar que Espriu va estudiar a fons la tradició mística catalana. Des del Renaixement, la Càbala, ha estat present en els intents que el progrés ha fet per reconduir la religió cap a una espiritualitat laica i universal que uneixi els homes en un mateix ideal ètic de millora social.
Julia Mehls (Heidelberg,1975) viu a Barcelona des del 1996 i estudia a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. Des de 2003 treballa com a fotògrafa independent. Ha creat diversos reportatges documentals, com Zeimbekiko (Grècia, 2001-2002), Saudade (Veneçuela, Brasil, 2004), Georgia (Tbilisi,Geòrgia, 2006), Sicília (2009-2010) i Mèxic (en curs).