Accessibilitat - El Born CCM

Visita

Accessibilitat

UN CENTRE ACCESSIBLE, ADAPTAT I SOSTENIBLE

El Born Centre de Cultura i Memòria en el seu compromís per esdevenir un centre obert, accessible i funcional per a tothom treballa constantment i en consonància amb els criteris d’accessibilitat universal per continuar millorant els serveis oferts al visitant. En aquest sentit forma part de l’essència del centre tenir especial cura que les persones amb diversitat funcional s’hi sentin còmodes i puguin gaudir de la visita a les nostres instal·lacions amb les màximes garanties de mobilitat i accés a la informació.

El Born CCM treballa en estreta col·laboració amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, aquesta col·laboració s’emmarca en el pla de treball impulsat des del 2009 per aquesta entitat i l’Institut de Cultura de Barcelona amb l’objectiu estratègic de garantir l’accessibilitat universal al patrimoni cultural de la ciutat, tal com estableix l’art 30 de la Convenció Internacional de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

El Born CCM col·labora amb Apropa Cultura, una xarxa de teatres, auditoris, museus, festivals i entitats del sector social, que treballa perquè les persones en situació vulnerable puguin gaudir de la cultura a un preu social. Les entitats registrades al Programa Apropa Cultura poden consultar els preus a través del portal web www.apropacultura.cat.

Serveis

Accessibilitat - El Born CCM
Tarifes
El Born CCM ofereix tarifes reduïdes o gratuïtes a les persones amb discapacitat titulars de la Targeta Rosa Reduïda o la Targeta Rosa Gratuïta. Així mateix disposen d’entrada gratuïta els posseïdors del passi metropolità d’acompanyant d’una persona amb discapacitat.

Seients
A l’espai central del mercat s’hi disposen bancs de descans a l’abast de totes les persones, així com a les sales d’exposicions i al jaciment s’hi disposen bancs a la meitat del recorregut.
El Born CCM posa al servei dels visitants dues cadires de rodes en préstec per a qui les sol·liciti.

Consignes
L’edifici disposa de servei de consignes a les dues entrades per desar-hi motxilles, bosses, abrics, etc.

Personal d’informació
El personal d’informació i atenció està preparat per ajudar i assessorar els visitants sobre els nostres serveis i les activitats que ofereix el nostre centre i us podran orientar sobre les millors opcions per a la vostra visita. Es localitzen a les entrades del centre, a les taquilles de venda d’entrades i recollida de guies multimèdia i a les entrades de les sales d’exposicions.
Guies multimèdia i fulletons
El Born CCM posa a disposició dels visitants el servei de guies multimèdia accessibles amb llengua de signes i audiodescripcions. Així com disposa de fulletons en Braille i macro caràcters. El personal d’informació us orientarà sobre les millors opcions per a la vostra visita.

Plànols d’orientació
A les dues entrades d’El Born CCM s’hi disposen plànols tàctils d’orientació i localització. També podeu sol·licitar plànols del centre al nostre personal d’informació.

Lavabos adaptats i canviadors
El centre disposa de lavabos adaptats per persones amb mobilitat reduïda així com de canviadors per a infants. Podreu trobar-los a les cantonades dels carrers Comerç amb Ribera, Comerç amb Fusina i Comercial amb Ribera.

Accessibilitat física

Accessibilitat física - El Born CCM

Disposar d’un espai lliure de barreres arquitectòniques que garanteixi la circulació de tots els visitants i l’accés a tots els espais del centre és clau per garantir l’accessibilitat universal del nostre centre. Accessos a escala plana, rampes, taulells adaptats, portes i lavabos adaptats són algunes de les mesures adoptades pel centre amb aquest propòsit.

Aparcament i accés al centre
Al costat del centre, al carrer del Comerç, 60 hi ha espai d’aparcament reservat a persones amb mobilitat reduïda posseïdores de la targeta d’aparcament. La pavimentació que envolta el centre es realitza mitjançant lloses que no dificulten la mobilitat. L’accés al centre es realitza mitjançant una rampa adaptada.

Portes
Les portes d’accés al centre així com les interiors d’accés a les sales ofereixen una amplada adequada per al pas de cadires de rodes. No obstant això, en casos com el d’accés a la zona de lavabos les portes abatibles deixen un espai de pas ajustat. El sistema d’accionament en aquests casos es fa mitjançant una manovella.

Rampes
Les rampes d’accés, totes elles habilitades per al pas de cadires de rodes es troben ubicades als accessos de la llibreria i al restaurant. La resta d’accessos als diferents espais del centre es realitzen a peu pla o amb l’ascensor.
A la Sala Moragues es disposa d’una rampa opcional per a l’accés a la tarima o escenari (cal sol·licitar-la amb antelació).

Ascensor
L’ascensor, situat a la porta d’accés a l’edifici pel carrer Comercial, dóna accés a les persones amb mobilitat reduïda a la plataforma de fusta del jaciment arqueològic. Aquesta plataforma ofereix una vista parcial del jaciment.
Les persones amb mobilitat reduïda poden observar la totalitat del jaciment amb la combinació de la visió que ofereix la primera planta des de la balconada i la visió des de la plataforma de fusta. Malgrat tot, les persones usuàries de cadira de rodes no podran accedir al circuit del jaciment, ja que les condicions de conservació així ho requereixen.

Taulells i taules d’informació
Els taulells de compra d’entrades i recollida de guies multimèdia disposen d’una zona adaptada per a l’apropament de persones amb cadires de rodes o de baixa estatura. El mobiliari per dispensar la informació de les activitats del centre ha estat dissenyat i construït tenint en compte les dimensions necessàries perquè una persona amb cadira de rodes pugui accedir a la informació que s’ofereix.

Lavabos adaptats
Tots els lavabos del centre estan adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. Això no obstant, el tancament per l’interior es fa mitjançant un passador giratori que podria resultar de difícil ús per a persones amb dificultats de mobilitat manual.

Accessibilitat visual

Accessibilitat visual - El Born CCM

Les mesures d’accessibilitat per a persones amb discapacitat visual estan encaminades a garantir l’accés a la comunicació i la màxima autonomia del visitant en la seva estada al centre.

Visites per a persones cegues o amb baixa visió
El centre ofereix la possibilitat de realitzar visites guiades a grups de persones cegues o amb baixa visió (cal reservar prèviament) amb recorreguts adaptats a les estacions tàctils.

Guies multimèdia amb audiodescripcions
El Born CCM disposa de guies multimèdia amb audiodescripcions i audionavegació per apropar els continguts del centre als visitants amb discapacitat visual. Aquests dispositius contenen la informació referent a l’edifici, el jaciment i l’exposició permanent.

Fulletons en Braille, lectura fàcil i macro caràcters
El Born CCM posa a disposició dels visitants fulletons en Braille, lectura fàcil i macro caràcters amb la següent informació:

  • Fulletó d’informació general d’El Born Centre de Cultura i Memòria.
  • Fulletó d’informació del jaciment arqueològic.
  • Fulletó d’informació de l’arquitectura del mercat.
  • Fulletó d’informació de l’exposició Barcelona 1700. De les pedres a les persones.

Plànols tàctils de localització
A les dues entrades del centre s’hi disposen dos plànols tàctils d’ubicació per a persones amb baixa visió o ceguesa (amb relleu, inscripcions amb Braille i contrast visual).

Espais tàctils
El Born CCM disposa d’una maqueta tàctil de l’edifici situada al davant de la porta que dona accés al centre pel carrer Comercial.

Gossos pigall
El Born CCM permet l’accés de gossos pigall i gossos d’assistència a tots els espais del centre.

Senyalització
Tola la senyalització del centre ha estat realitzada amb pictogrames amb relleu i contrast visual i ubicada segons els paràmetres d’accessibilitat universal i criteris de repetició.

Accessibilitat auditiva

Accessibilitat auditiva - El Born CCM
Les mesures d’accessibilitat auditiva han estat dissenyades per facilitar que les persones sordes o amb discapacitat auditiva, signants o oralistes, puguin accedir als continguts que ofereix el centre.

Visites per a persones amb discapacitat auditiva
El centre ofereix la possibilitat de realitzar visites guiades en llengua de signes per a grups (cal reservar prèviament).

Guies multimèdia amb llengua de signes i subtítols
El centre disposa de servei de guies multimèdia amb vídeos amb llengua de signes catalana i castellana i amb subtítols.

Anells magnètics
El centre disposa de dos anells magnètics portàtils als taulells de venda d’entrades i recollida de guies multimèdia i d’un anell magnètic d’instal·lació fixa a la Sala Moragues.

Accessibilitat intel·lectual

Accessibilitat intel·lectual - El Born CCM
El Born Centre de Cultura i Memòria vol ser un espai obert a tothom, on tothom pugui sentir-se ben acollit, un espai de diàleg i d’intercanvi d’idees, on tots ens puguem enriquir i participar de la vida cultural de la nostra societat. Amb aquest ànim les mesures d’accessibilitat per a persones amb discapacitat intel·lectual van adreçades a facilitar la seva autonomia durant la visita al centre i l’accés a la comunicació.

Visites per a persones amb discapacitat intel·lectual
El centre ofereix la possibilitat de realitzar visites guiades per a grups de persones amb discapacitat intel·lectual (cal reservar prèviament) amb recorreguts adaptats a les diferents necessitats dels grups.

Fulletons en lectura fàcil
El Born CCM posa a disposició dels visitants fulletons en Braille, lectura fàcil i macro caràcters amb la següent informació:

  • Fulletó d’informació general d’El Born Centre de Cultura i Memòria.
  • Fulletó d’informació del jaciment arqueològic.
  • Fulletó d’informació de l’arquitectura del mercat.
  • Fulletó d’informació de l’exposició permanent Barcelona 1700. De les pedres a les persones.

Altres

El Born CCM i el compromís amb la sostenibilitat

El Born CCM compta amb el distintiu de garantia de qualitat ambiental, un sistema català d’etiquetatge ecològic que reconeix productes i serveis que superen determinats requeriments de qualitat ambiental més enllà dels establerts com a obligatoris per la normativa vigent.

El Born CCM i el compromís amb la sostenibilitat (PDF)

Distintiu de garantia de qualitat mediambiental - El Born CCM

Premi Rosa Gratacós de Cultura 2013

L’Associació Discapacitat Visual Catalunya: B1+B2+B3 va distingir amb el Premi Rosa Gratacós de Cultura 2013 a El Born Centre de Cultura i Memòria, per l’adaptació de les seves instal·lacions amb la finalitat de fer-les accessibles al públic amb discapacitats visuals.
Aquest guardó es lliura a aquelles persones o entitats que s’han destacat per la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat visual.
L’Associació Discapacitat Visual Catalunya: B1+B2+B3 és una entitat sense ànim de lucre que dóna serveis a persones amb discapacitat visual amb la intenció de millorar la seva qualitat de vida. A més, l’entitat exerceix una tasca de divulgació d’aquesta problemàtica per aconseguir avançar en la seva integració social. L’objectiu de l’entitat és donar servei a aquestes persones, sense discriminació ni en funció del seu grau de discapacitat -que pot ser total (B1), severa (B2) i lleu (B3)- ni en funció del seu origen.

Premi Rosa Gratacós - El Born CCM