• Santa Eulàlia

Llum BCN a El Born CCM

Festes de Santa Eulàlia

El divendres 10 i el dissabte 11 de febrer, de 19 a 24 h, i el diumenge 12, de 19 a 23 h, les noves tecnologies i la llum transformen Barcelona en un espectacle que connecta amb tots els públics i fascina tothom.

El Born Centre de Cultura i Memòria és el centre neuràlgic del festival, que enguany dedica una atenció especial als més petits, amb activitats pensades per gaudir de la llum amb tota la família, fins i tot molt abans que es faci fosc. Aquesta sisena edició de LLUM BCN compta amb la participació, com a artista convidat, de Josep Maria Civit, director de fotografia i il·luminador teatral, que fusiona llum i tradició a l’exposició «Les Laies», al Palau de la Virreina.

ACTIVITATS

Com un llum, de Lola Solanilla

Divendres 10, de 17 a 22 h
Dissabte 11, d’11 a 14 h i de 17 a 22 h
Diumenge 12, de 17 a 21 h

Com un llum és un taller que permet gaudir de la llum mentre encara és de dia i que proposa als infants i a tota la família experimentar amb les ombres, filtres de colors, llanternes, fluorescències i fosforescències incloses en un circuit. A l’espai «Ombres per un tub», on es recrea el mar, la muntanya i el desert, nens, nenes i tothom que ho vulgui pot jugar lliurement amb els projectors mòbils d’ombres, amb els quals els participants es converteixen en els principals artistes, tot creant les seves pròpies escenografies i transformant l’espai.

A l’espai de llum negra, la canalla podrà participar en la creació d’un gran grafiti fosforescent amb l’ús de gomets o etiquetes adhesives. A més, els participants també podran experimentar i expressar-se amb les fascinants «taules de llum».

AI_Vectors, d’Onionlab

Cinc braços robòtics apareixen entre tenebres per avisar-nos de la imparable ascensió dels robots en la seva pròpia escala evolutiva. Una exhibició del poder de la seva intel·ligència artificial per controlar la llum, en una atmosfera marcada pels làsers, les ombres, el fum i uns efectes sonors angoixants que proporcionen al públic una experiència sensorial única.

Quatre dels braços robòtics, equipats amb miralls, formen un cercle al voltant del robot principal, que té en el seu poder la font de llum, un feix làser que fa canviar constantment de forma i direcció. Els robots que l’encerclen mouen els miralls per captar i reconduir el làser en un espectacular aquelarre lumínic que inunda l’espai de dibuixos geomètrics.

Direcció: Jordi Pont
Promoció: Stäubli www.staubli.es
Disseny de so: lekunn www.lekunn.com
Productor: Martí Morató
Desenvolupador: Urbez Capablo
Artista 3D: Santi Morriso

Kílim, de Playmodes Studio

Kílim cobreix, amb una catifa de llum, un dels carrers de l’antic barri de la Ribera que va romandre sepultat durant tres-cents anys i que avui podem contemplar al jaciment arqueològic del Born Centre de Cultura i Memòria. Els models tradicionals d’aquestes peces d’artesania, reproduïts fidelment, cobren vida per transformar-se i passar d’un disseny a un altre de diferent a través de l’animació dels seus dibuixos. Al mateix temps, els valors cromàtics, els eixos de simetria i les pautes de repetició de la catifa es transformen en sons i melodies que fan transmutar els patrons visuals en patrons musicals.

Kílim és una paraula turca d’origen persa que designa una catifa teixida de llana o d’un altre material que serveix per cobrir i adornar el terra d’una habitació o corredor, els graons d’una escala, etc. Elaborades per la mà d’artesans de moltes cultures arreu del món, i en especial a gran part de la Mediterrània, algunes de les seves varietats han estat declarades Patrimoni Cultural Intangible de la Humanitat per la UNESCO.

Mediterrània, llum i ombra, AOAPIX

Mediterrània, llum i ombra s’uneix al crit contra la barbàrie que es produeix dia rere dia al Mediterrani central. És un homenatge a totes les persones que han mort, als equips de rescat que treballen incansablement i als milers de vides que pengen d’un fil cada dia que passa. Un mar plaent i agradable per a la majoria d’europeus i turistes, l’hem convertit en una trampa per a milers de persones víctimes de la indiferència. Mediterrània, llum i ombra va participar a la passada edició del festival Lluèrnia d’Olot.

Les espelmes sobre el mar i la seva llum càlida són un homenatge a les víctimes, als supervivents i als equips de rescat i, alhora, simbolitzen l’esperança d’una solució. Una llum més freda descobreix les restes del vaixell abandonat, que representa la suposada civilització. Mentrestant, la llum del far giravolta imparable, impassible, indiferent al que passa al seu voltant. Com mirant cap a una altra banda, representa l’actitud de la nostra societat, però, també, un port i una solució possible.

Fusiona’t, de Marta & Petra

Fusiona’t és un photocall que crida els barcelonins i visitants de totes les edats perquè es facin una foto davant d’un fons divertit i imaginatiu. Participeu en una experiència única en un ambient de llum i festa, i interactueu amb les imatges que heu triat projectades a la paret.

L’objectiu de Fusiona’t és aconseguir que tothom participi activament en la creació de fotografies sorprenents que tothom es podrà fer amb el seu mòbil. Nosaltres també us la farem amb la nostra càmera professional.

  • Del 10 de febrer al 12 de febrer

Entrada gratuïta