El maig de 1969, en el marc d’una conferència sobre l’alliberament de la dona als Estats Units, el Col·lectiu per la Salut de les Dones de Boston va proposar la pràctica de l’autoexploració, és a dir, l’ús de tècniques senzilles d’autoconeixement que donaven autonomia perquè cada dona conegués i reconegués el seu cos. Aquest fet va suposar una nova manera d’investigar sobre la salut i el cos de les dones, que en molts casos va subvertir la pràctica mèdica, molt específicament la ginecologia.
Aquesta nova manera de mirar, pensar i sentir el cos va quedar materialitzada en la publicació del llibre Our bodies, Ourselves (1971), un llibre fonamental del feminisme dels anys 70. El llibre es va publicar oficialment a l’estat espanyol el 1982 en la seva traducció castellana.
El 2022, durant tres dies de març, volem retre un homenatge a aquesta obra i a les dones que la van escriure, traduir i fer circular a les dues bandes de l’oceà Atlàntic.
Recollir aquesta memòria és reconèixer la importància cabdal que van tenir totes elles per fer possibles fites com la creació dels Centres de Planificació Familiar, grans protagonistes del feminisme pioner de l’època a Catalunya i a l’estat espanyol.
17 de març, 18 h
Els nostres cossos, les nostres vides. Una experiència col·lectiva
A Catalunya, Our bodies, Ourselves va arribar a través de dones que havien participat personalment en els tallers d’autoconeixement als Estats Units, i també gràcies a l’edició castellana de l’obra, publicada el 1982 per l’editorial Icària. Quina importància històrica ha tingut? Quins camins va obrir la publicació?
Vilunya Diskin, cofundadora de The Boston Women’s Health Book Collective, coautora d’Our Bodies, Ourselves, activista social i per la igualtat de gènere. Ha viatjat arreu del món per promoure projectes de salut de la dona, especialment a Mèxic i a la Índia.
Leonor Taboada, periodista, escriptora i activista feminista. Especialista en salut i sexualitat de les dones. Impulsora del moviment “Self help” durant els anys 70. Adaptadora de l’edició castellana d’Our Bodies, Ourselves. Autora de Cuaderno Feminista: introducción al Self Help, 1978, entre d’altres.
Maria Rodríguez, editora d’Icaria, l’editorial que va publicar la primera edició en castellà, Nuestros cuerpos, nuestras vidas.
Leah Diskin, doctora en Psicologia i màster en Antropologia amb un estudi sobre l’ús del llenguatge del col·lectiu a Our Bodies, Ourselves (OBOS).
Modera la taula, Marta Marín-Dòmine, directora d’El Born CCM.
24 de març, 18 h
La pràctica política de l’autoconsciència i de l’autoconeixement
Molts grups feministes de Catalunya, sorgits de les Primeres Jornades Feministes de 1976, descobriren durant aquells anys una història col·lectiva amagada que coincidia amb les seves experiències personals. La presa de consciència sobre el dret al propi cos va impulsar la creació d’espais i d’organitzacions i el moviment va prendre un marcat caràcter polític, amb voluntat d’incidir en la vida de les dones. Una de les fites del moviment va ser la creació dels llavors anomenats centres de planificació familiar.
Marcel·la Güell, infermera vinculada als grups de dones des dels anys setanta, cofundadora del grup DAIA, forma part de la Junta i de la Comissió en Defensa de la Sanitat Pública de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB).
Montse Garcia Soldevila, metgessa i membre del Grup de Dones Feministes de Cerdanyola, fundadores del Centre de planificació familiar de Cerdanyola, i d’El Safareig.
Custodia Moreno, infermera, activista i líder veïnal. Ha estat la pregonera de la Mercè 2021.
Mireia Bofill i Abelló, traductora, editora, va participar a LaSal. Edicions de les dones, i va dirigir la col·lecció d’assaig feminista Cuadernos inacabados. És coautora de La Mujer en España, 1967. Forma part del grup dinamitzador de la Xarxa Feminista i del Centre de Documentació de Ca la Dona.
Modera la taula, Angelina Puig i Valls, historiadora, presidenta de l’Ateneu de Memòria Popular, cofundadora del Safareig-Grup de Dones Feministes de Cerdanyola del Vallès.
31 de març, 18 h
Cinefòrum: Feminists: What were they thinking? (Retratos del feminismo) (VOSE)
Feminists: What were they thinking? és un documental dirigit per Johanna Demetrakas que explora, mitjançant diferents testimonis, quines eren les motivacions i esperances de les dones que van protagonitzar el moviment feminista dels anys 70 als Estats Units.
Parteix de les fotografies de Cynthia MacAdams, publicades a Emergence (1977), i interroga dones de diferents generacions i bagatges a l’entorn de temes com la identitat, la raça, la infància o la maternitat. Hi intervenen, entre d’altres, Jane Fonda, Judy Chicago, Lily Tomlin o Laurie Anderson, representants del moviment feminista més important del segle XX.
Presentació i debat posterior a càrrec d’Imma Merino, periodista, crítica de cinema, doctora en Comunicació i professora a la Universitat de Girona.
Recupera les sessions aquí:
Programa fet amb l’assessorament d’Isabel Segura.