Barcelona 1700. De les pedres a les persones

Exposició estable

Les intervencions arqueològiques efectuades dins del recinte de l’antic mercat del Born han fet possible conèixer amb detall un fragment de la trama urbana de Barcelona, així com trobar-hi rastres de la vida que s’hi desenvolupà.

D’entre la gran quantitat de documentació conservada, els testaments dels veïns de la zona i els inventaris corresponents a moltes de les llars aparegudes ens han permès descobrir, de primera mà, com es vivia a la Barcelona del moment.

A Barcelona, capital de Catalunya, hi vivien poc més de 38.000 persones. Era una població molt diversa, amb un bon nombre de ciutadans procedents de diferents localitats i cultures. Es tractava d’una societat connectada amb el món gràcies a una forta activitat comercial, ben alimentada i apassionada pels dolços, marcada fortament per la religiositat i la superstició, amb un gust pels colors vistosos i els ornaments en la indumentària, que es lliurava a la festa, la dansa, la música, el teatre i el joc.

Entre 1691 i 1714, aquesta Barcelona va patir l’horror de la guerra. Després de la derrota, res va tornar a ser igual.

Els objectes i les bombes

L’exposició mostra uns 2.100 objectes que es van trobar durant la intervenció arqueològica al jaciment i al seu entorn que han aportat nous i valuosos coneixements per conformar un retrat de la vida quotidiana de com vivien els habitants de la Barcelona de fa tres segles. La immensa majoria dels objectes s’exposen a la gran vitrina de la Sala Villarroel i constitueixen, alhora, un gran homenatge als habitants del barri que van ser expulsats després del 1714. Aquells objectes que ells no es van poder endur el 1716 i el 1717 en ser foragitats de casa seva, la Barcelona del segle XXI els ha recuperat per mostrar-los al món.

Vinculats a l’exposició estable, a peu de jaciment poden veure’s també tres espais expositius amb objectes. El més remarcable és la Sala de la Guerra, on es mostrarà una selecció dels més de tres centenars de bombes de diverses dimensions, tipologies i materials que es van localitzar durant l’excavació. Aquesta sala es troba al final del recorregut pel jaciment, i a través d’un joc de miralls que reprodueixen les bombes fins a l’infinit, evoca l’horror dels bombardejos que els habitants d’aquest fragment de ciutat van haver de patir durant el setge del 1714.

L’exposició Barcelona 1700. De les pedres a les persones, s’estructura en cinc grans àmbits:

  • La Gran Casa
  • La Ciutat pròspera
  • La vida quotidiana
  • La Ciutat atacada i mutilada
  • La Ciutat refeta
  • Del 3 de gener de 2023 al 31 de desembre

El Born Centre de Cultura i Memòria. Plaça Comercial, Barcelona, Espanya

Entrades

3,00 € General

2,10 € Reduïda

4,50 € Entrada combinada Exposició estable + temporal (General)

3,15 € Entrada combinada Exposició estable + temporal (Reduïda)

Es pot adquirir l'entrada mitjançant el botó de venda d'entrades o a les taquilles del centre.

També es pot fer reserva prèvia per correu electrònic a reserveselbornccm@eicub.net
 o al telèfon
 93 256 68 50 (de dilluns a divendres, de 9.30 a 19 h).

  • audiodescripcio
  • discapacitat_fisica
  • gossos_assistencia