• Barxiluna برشلونة | Memòria i espai públic

Barxiluna برشلونة | Memòria i espai públic

Què ens diu el desconeixement de la necròpolis islàmica localitzada l’any 1991 sota la Plaça Comercial sobre la forma en què es fa memòria als carrers i places de la ciutat? Què va suposar l’esclavatge de musulmans a la Barcelona del segle XI? Quines continuïtats trobem sobre aquest fet pel que fa al tractament dels cossos i gestió dels cementiris islàmics avui dia?

En el marc de les festes de La Mercè 2023, i dels cicles Baxiluna برشلونة : (Des)memòria del passat i present islàmic i Estar, narrar, 7, 8  de Bornlab, el programa de mediació comunitària d’El Born CCM, us proposem, a través de diversos formats de transmissió oral i d’activació urbana i artística, un acte de recuperació simbòlica per mantenir viva i visible la memòria islàmica a l’espai públic de la ciutat.

Participants:

Fatiha Elmouali és tècnica d’acollida, llicenciada en Ciències Econòmiques i doctora en Ciències de l’Educació per la UAB amb la tesi “Mares d’origen marroquí a Catalunya: entre les experiències personals i els processos d’acompanyament a l’escolarització dels fills i filles”. També és activista pels drets humans, contra el racisme i la islamofòbia.

Yousra Touri El Mansouri és filla de la ciutat de Vic, de branques catalanes i arrels nord-africanes. Graduada en Educació Social. Es dedica a acompanyar les persones perquè es compleixin els seus drets i garantir una vida digna és la seva professió i vocació. Per aquesta raó, a part d’exercir com a tècnica social, realitza cursos de formació, conferències, col·laboracions escrites en diferents mitjans, etc.

Abdel Aziz El Mountassir és un actor i activista marroquí, resident a Barcelona des de fa més de trenta-cinc anys. El rodatge de la pel·lícula En construcción de José Luis Guerín al Raval li ofereix l’oportunitat d’obrir-se pas en el món del cinema i de desenvolupar una més de les seves vocacions, la d’actor. Des del 2000, Abdel ha intervingut en nombroses produccions cinematogràfiques i teatrals i va ser nominat com a millor actor secundari XIII Premis Gaudí 2021, entre d’altres, però, de fet, la seva dedicació principal és la lluita per tota mena de causes justes, així com la lectura i l’escriptura. En aquest sentit, es defineix com a actor accidental i exiliat permanent.

DJ Souمeya és una DJ algeriana establerta a Barcelona. Les seves mescles fusionen melodies i gèneres clàssics magrebins (Chaabi, Raï, Gnawa, Andalusi, Kabyle,etc.), connectant generacions i cultures.

Comissariat

ERRO Grupo és un col·lectiu nascut a Florianópolis (Brasil) el 2001 a partir de l’objectiu dels seus integrants d’experimentar l’art la seva interdisciplinarietat de conceptes i àrees de llenguatge com a intervenció en la vida quotidiana de les persones. El 2018, Luana Raiter i Pedro Bennaton, socis i fundadors del col·lectiu, migren a Barcelona i des de llavors el col·lectiu treballa entre el Brasil i Espanya.

Activitat coorganitzada amb l’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona, Espai Avinyó i Bornlab, l’equip de mediació comunitària d’El Born CCM, i la col·laboració de Fundació Solidança.

 

Més informació sobre el patrimoni islàmic i la necròpolis de la plaça comercial.

  • Dissabte, 23 de setembre de 2023 De 18:30 h a 20:30 h

Plaça Comercial (davant d’El Born CCM).

Activitat en català.

Per a més informació: activitatsoar@bcn.cat Gratuït

Enllaços