• Carrousel_pag_activitatpsd

Born de Revolta

UN VIATGE A LA CONTRACULTURA DELS 70

Durant els anys 70, el Mercat del Born va deixar de ser el mercat central de la ciutat. Les parades, les botigues i els distribuïdors de mercaderies van abandonar l’emblemàtic edifici que ara es trobava amenaçat de ser derruït com el mercat de Les Halles a Paris. Els barcelonins, però, no havien dit l’última paraula i van iniciar un moviment contracultural que, curt i ras, va salvar el Mercat del Born d’acabar com el seu mirall francès.

Born de Revolta és un viatge, un homenatge i una festa que vol recuperar aquest esclat contracultural sense precedents que tingué lloc no només al Mercat del Born si no també a d’altres llocs emblemàtics de la ciutat com ara el Barri Xino, la Plaça Reial o el barri de Gràcia. Reviurem les nits de Zeleste i el Magic, parlarem d’espectacles com l’irreverent Don Juan Tenorio, tindrem l’oportunitat d’escoltar els protagonistes de la època i ballarem al ritme del’Ona Laietana.

Taula rodona – Aperitiu.
Born. Una re-flexió col·lectiva: Reivindicant l’autogestió / Re-inventant el sistema.
12.00H – Plaça Comercial

…al principi no hi havia res i al principi va ser l’escàndol(segons el manifest de l’A.D.T.E.*)

Als anys 70 gran part de la societat va adoptar una actitud activa i desafiant per transformar la realitat que constrenyia el país. Un sector important dels professionals de l’espectacle va ser pioner d’aquesta nova etapa contracultural i, constituint-se com a Assemblea de Treballadors de l’Espectacle (ADTE), va convertir el Mercat del Born en un dels escenaris del seu moviment, presentant un transgressor Don Juan Tenorio al novembre de 1976 en el primer aniversari de la mort de Franco.

“…en tant que treballador no tenim per què assumir les propostes de producció del sistema, que tendeixen a convertir el teatre en un negoci o un aparell de reproducció ideològica, sinó fer realitat el fet de que nosaltres mateixos siguem elaboradors, productors i distribuïdors del nostre treball.”
“Carta oberta dels set”

Què va representar aquell moviment? Què en queda i com ha influït, si és que ho ha fet, en els moviments assemblearis actuals que proposen una nova mirada sobre la societat i la política?

Hi participaran:
Joan Maria Gual – Juanjo Puigcorbé – Mario Gas – Vicki Peña – Carme Elias
Pep Armengol – Xavier Mariscal – Manel Joseph (Plateria)

* Assemblea de Treballadors de l’Espectacle.

———————————————————————————————————————————————————

Reborn: El concert.
L’Orquestra plateria i convidats.
21.00H – Plaça Comercial

Des dels dies del Zeleste del carrer Plateria, de l’Enagua o del Magic, l’Ona Laietana va crear una nova manera de fer música que brillà amb un esclat de creativitat i s’obrí pas amb un atreviment sense precedents. Ara tornarà a sonar amb força, de forma coral, reunint un cop més els seus principals intèrprets per reivindicar amb música i imatges aquella Barcelona dels 70. Un concert com els d’abans per aplaudir un moviment contracultural que, desacomplexat i dissident, va convertir el mercat del Born en un espai al servei de la ciutat i els seus habitants. Tot, aconseguit a cop de guitarra i mestissatge, seguint una energia incontenible, amb nocturnitat i, és clar, amb una bona dosi de desobediència.

Hi participaran:
Xavier Batllés i Dave Pybus de l’Orquestra Mirasol
Carles Benavent de Música Urbana i d’altres
Pau Riba
Oriol Tramvia
Jordi Batiste (Roqui Muntanyola)
Toni Saigi (Chupi)
Joan Fortuny de la Companya Elèctrica Dharma

Programa Born de Revolta

  • Dissabte, 28 d'octubre De 12 h a 23 h

Plaça Comercial, Barcelona, Spain

Activitat en català.

Entrada gratuïta