Claus per entendre el conflicte Ucraïna-Rússia: causes, temors i conseqüències

El conflicte bèl·lic ocasionat per la invasió d’Ucraïna genera inquietud en tots nosaltres i des d’El Born CCM volem fer-nos-en ressò i mostrar la nostra solidaritat amb les poblacions afectades. “Claus per entendre els conflictes” és un cicle de trobades i accions que tenen la finalitat de fer circular informació, permetre la reflexió, donar veu als testimonis i pensar en el paper que juga la memòria d’altres guerres en la nostra percepció de la realitat.

Encetem el cicle amb els experts Carmen Claudín i Pol Morillas, que explicaran l’origen del conflicte Ucraïna-Rússia, com s’està desenvolupant i les possibles conseqüències. En aquesta sessió, conduïda per l’escriptor i periodista Jordi Amat, també reflexionarem sobre com el conflicte ha reactivat les memòries europees.

 

Carmen Claudín és investigadora sènior associada del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs). Les seves principals àrees d’interès són la política interna i exterior de Rússia i Ucraïna, els conflictes en l’espai postsoviètic i els processos de reforma en les societats postsoviètiques. Ha escrit sobre temes soviètics i postsoviètics per a un gran nombre de revistes i diaris. Ha viatjat extensament per tota la regió i ha estat observadora electoral de la OSCE a Tadjikistan, Rússia, Belarus i Ucraïna. Forma part del patronat del Migration Policy Group, Brussel·les. És membre del Consell Assessor de l’Oficina Regional de Cooperació i Pau a Europa (ROCPE) amb seu a Viena i del Grup d’Estratègia UE-Rússia, convocat pel European Council on Foreign Relations (ECFR).

Pol Morillas és director del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs). És politòleg, doctor en Ciència Política, Polítiques Públiques i Relacions Internacionals per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Màster en Relacions Internacionals per la London School of Economics. Ha exercit docència en diverses universitats, incloent la Universitat Autònoma de Barcelona, Blanquerna i ESADE. És també membre de l’Observatori de Política Exterior Europea (IBEI). Darrerament ha estat codirector del documental ‘Bouncing Back: world politics after the pandemic’ (2021), que proposa una reflexió sobre les dinàmiques de conflicte i oportunitats per a la cooperació internacional en el món post-Covid-19.

Jordi Amat és filòleg, escriptor i col·laborador habitual de revistes culturals i de diaris com EL PAÍS, on cada setmana publica una columna d’opinió sobre actualitat política. Ha estudiat la literatura autobiogràfica i la reconstrucció de la cultura democràtica catalana i espanyola.

 

Recupera la sessió aquí:

  • Dimarts, 15 de març De 18 h a 19:30 h

Sala Castellví.
El Born CCM

Activitat en català.

Entrades

Es pot adquirir l'entrada mitjançant el botó de venda d'entrades o a les taquilles del centre.

També es pot fer reserva prèvia per correu electrònic a reserveselbornccm@eicub.net
 o al telèfon
 93 256 68 50 (de dilluns a divendres, de 9.30 a 19 h).
Gratuït