Com eren les cases del Born?

Conferència amb la participació de:

  • Xavier Cazeneuve, historiador (Barchinona.cat)
  • Reinald González, historiador
  • Anna Molina, historiadora (El Born CCM, ICUB)

En el marc del programa Arqueoborn —que té per missió posar en valor les restes arqueològiques del Born a partir de la recerca i la divulgació dels resultats— presentem el projecte que s’ocupa de la localització i el buidatge de la documentació històrica i alhora de la restitució gràfica de les cases del Born.

L’objectiu del projecte és proposar com haurien pogut ser i com haurien evolucionat aquestes cases al llarg del temps. En aquesta conferència, us presentem els processos i les metodologies de treball que s’estan seguint i els fruits que estan donant.

En l’àmbit de la documentació, s’està incrementant el nombre de documents d’arxiu localitzats sobre les cases del jaciment, ampliant així les recerques anteriors. Per millorar-ne la gestió, s’ha creat un sistema específic de buidatge i presentació de les dades, que progressivament està donant lloc a un banc de coneixement sobre l’urbanisme i la societat barcelonina, d’utilitat tant per a aquest projecte com per a recerques històriques posteriors.

Per tal d’ajudar el públic que visita el jaciment, el projecte proposa la realització de dibuixos arquitectònics que mostrin les principals característiques constructives dels edificis en les seves diferents fases de vida i fins al seu enderroc. Aquest procés parteix de la lectura i interpretació dels testimonis físics del propi jaciment, de les dades arqueològiques, de les fonts arxivístiques i historiogràfiques i, finalment, dels paral·lels constructius de les cases de diferents èpoques conservades encara avui al centre històric de Barcelona.

Al final de la sessió es presentarà el vídeo de restitució de la Casa Corrales, que s’incorporarà a la museografia del jaciment.

 

Segueix la sessió aquí:

 

Continua explorant el conjunt arqueològic del Born >

  • Dimarts, 26 d'abril A les 18 h

Sala Moragues

També, en directe per YouTube.

Activitat en català.

Entrades

Aforament limitat. Reserva l'entrada mitjançant el botó de venda d'entrades o a les taquilles del centre.

També es pot fer reserva prèvia per correu electrònic a reserveselbornccm@eicub.net
 o al telèfon
 93 256 68 50 (de dilluns a divendres, de 9.30 a 19 h).
Gratuït

  • discapacitat_fisica
  • gossos_assistencia