Documental i taula rodona ‘Para volverte a ver’

El llegat de la Comissió per a l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia.

Quines lliçons apreses del procés de pau colombià poden servir per a altres processos de pau al món? Per què és rellevant recollir el testimoniatge de l’exili?

El passat 28 de juny de 2022, la Comissió per a l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia va fer públic el seu informe final que explica els més de 60 anys de conflicte armat al país. Amb aquest informe la Comissió ha buscat d’esclarir els patrons i les causes de les violacions de drets humans que van tenir lloc durant el conflicte armat colombià, promoure el reconeixement de les víctimes i contribuir a la convivència.

La Comissió ha inclòs activament la veu de l’exili en l’informe. En total s’ha escoltat prop de 30.000 testimonis del conflicte, dels quals 2.000 han patit l’exili. Ha estat un esforç inèdit: per primera vegada una comissió de la veritat inclou la població que viu fora del país com a subjecte de participació. El procés ha estat acompanyat a Europa per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), que ha promogut la participació i ha documentat tot el procés. El documental Para volverte a ver és el darrer material audiovisual fruit d’aquest treball de seguiment fet per l’ICIP.

Després de la projecció del document, parlarem sobre la importància de l’informe, la rellevància de recollir-hi el testimoni de l’exili i sobre les lliçons apreses del procés de pau colombià. Participen a la taula rodona:

  • Kristian Herbolzheimer, director de l’ICIP
  • Helga Fla​mtermesky, entrevistadora del Nido Catalunya de suport a la Comissió
  • Dorys Ardila, integrant del Comitè de seguiment a les recomanacions de la Comissió
  • Modera la taula Sílvia Plana, de l’àrea de “Memòria, convivència i reconciliació” de l’ICIP

El conflicte armat colombià deixa un balanç de 9 milions de víctimes, de les quals mig milió van ser assassinades i 100.000 persones desaparegudes. Durant les dècades de conflicte, un milió de persones s’han vist obligades a sortir del país de manera forçada i a la recerca de protecció. L’exili és, gairebé sempre, l’últim recurs després d’altres fets de violència.

  • Divendres, 4 de novembre De 18 h a 19:30 h

Sala Moragues.

Reserva d'entrades pròximament.

Activitat en català.

Entrades

Es pot adquirir l'entrada mitjançant el botó de venda d'entrades o a les taquilles del centre.

També es pot fer reserva prèvia per correu electrònic a reserveselbornccm@eicub.net
 o al telèfon
 93 256 68 50 (de dilluns a divendres, de 9.30 a 19 h).
Gratuït

Col·labora