EL MAR. EL MUR

La Mediterrània, de bressol de civilització a mar de la vergonya

Presentació del nou projecte del programa “Solidaris” de Catalunya Ràdio. El pòdcast El mar. El mur és el resultat d’un treball d’investigació periodística que ha recorregut cinc països per reconstruir la història de tres embarcacions que van sortir del Marroc amb destí a les costes espanyoles. El projecte aborda la realitat dels morts i desapareguts en ruta migratòria i es fixa en les seves famílies que busquen respostes a la incertesa i topen contra un sistema que es revela inhumà.

El mar, com a sinònim de frontera física, s’ha convertit en un mur real per a les persones que volen arribar a Europa. Un mur que es visibilitza en la duresa de les polítiques migratòries, en la burocràcia, en el racisme institucional imperant, en la indiferència.

Debat posterior amb Mercè Folch, Anna Surinyach, Blanca Garcés, José Pablo Baraybar i Òscar Camps.

  • Mercè Folch és directora del projecte audiovisual El mar. El mur. A Catalunya Ràdio dirigeix el programa “Solidaris”. Ha cobert la crisi humanitària dels refugiats en diverses ocasions. N’ha informat des dels camps de refugiats de Grècia, des del sud de Sicília i des de la tanca de Ceuta.
  • Anna Surinyach és fotoperiodista, està especialitzada en drets humans i migracions. És editora gràfica de la revista 5W.
  • Blanca Garcés és investigadora de l’àrea de migracions al CIDOB. En els últims anys, s’ha dedicat a l’estudi de les polítiques i els discursos sobre l’asil a Europa, amb especial atenció a les polítiques de frontera i els sistemes estatals d’acollida.
  • José Pablo Baraybar és antropòleg forense del Comitè Internacional de la Creu Roja. Ha desenvolupat un projecte pilot per posar nom i relat a les persones mortes i desaparegudes al mar en el seu camí per arribar a Europa. Actualment està establert a Mèxic.
  • Òscar Camps és socorrista i fundador de l’ONG Open Arms, que es dedica a la vigilància i salvament de les embarcacions de persones que creuen el Mar Egeu i el Mediterrani Central fugint de conflictes bèl·lics, persecució o pobresa.

Aquesta activitat forma part del cicle Memòries de la Terra i es realitza en col·laboració amb Catalunya Ràdio.

  • Dimarts, 14 de novembre A les 18:30 h

Activitat en català.

Entrades

Gratuït

Col·labora