Ensopegar amb la memòria

Una jornada de debat a partir del micromonument 'Stolpersteine'

El projecte de micromonuments Stolpersteine va ser ideat i iniciat per l’artista alemany Gunter Demnig als noranta a Alemanya. Va ser pensat com a resposta memorial cívica, paral·lela a les polítiques memorials oficials d’una Alemanya reunificada, contra el terror del règim nazi i davant de la impossibilitat de representar adequadament l’impacte i la pèrdua d’incomptables vides durant l’holocaust. Des de llavors, s’ha estès a tota Europa, amb més de 70.000 pedres col·locades a 24 països fins al dia d’avui.

La jornada Ensopegar amb la memòria s’organitza en tres blocs temàtics que emmarquen i impulsen el debat barceloní i que inclouen una presentació de l’evolució del projecte Stolpersteine; la tasca històrica de plasmar la memòria dels deportats republicans de la dictadura franquista a la ciutat de Barcelona; les expectatives de les associacions civils que representen els represaliats i els deportats; i la cerca d’un gest memorial capaç d’emmarcar-se i alhora destacar en el debat europeu.

Cada taula virtual juxtaposa entre tres i sis veus i posicions (amb un temps de 10 minuts per ponent i temps per al debat).

Recupera les sessions aquí:

Descarrega’t el programa complet: català  castellano  english


15:30 – 15:45
Obertura i paraules de benvinguda

Introducció a la jornada
Kathrin Golda-Pongratz
+info

15:45 – 16:30
1 | Gènesi d’un projecte: els micromonuments Stolpersteine – Inicis, evolució, repercussió internacional i debat crític
Anna Warda (Stiftung – Spuren – Gunter Demnig Potsdam)
Estela Schindel (Frankfurt / Oder)
Peter Carrier (Berlín / Braunschweig)
+info

16:30 – 16:45
Espai de debat i preguntes

Pausa (20 min.)

17:05 – 18:15
2 | El cas de Barcelona: entre reclams i expectatives de les associacions d’afectats, la voluntat d’actuar i l’apropiació política
Jordi Font (Memorial Democràtic de Catalunya)
Rosa Toran (Amical de Mauthausen)
Teresa del Hoyo (Amical de Ravensbrück)
Jordi Guixé (EUROM. European Observatory on Memories)
Marko Daniel (Consell Assessor d’Art Públic de Barcelona)
Jordi Rabassa (Ajuntament de Barcelona)
+info

18:15 – 18:30
Espai de debat i preguntes

Pausa (20 min.)

18:50 – 19:50
3 | La memòria republicana: cap a un gest commemoratiu i reconciliador; perspectives d’actuació
Marta Marín-Dòmine (Barcelona)
Ricardo Brodsky (Santiago de Chile)
Marta Simó (Barcelona)
Robert Jan van Pelt (Toronto)
+info

19:50 – 20:05
Espai de debat i preguntes

Breu pausa (10 min.)

20:15 – 20:30
Recopilació de les idees, propostes, controvèrsies i reclams exposats
Resum de la jornada i cloenda

  • Dissabte, 27 de febrer De 15:30 h a 20:30 h

Activitat en línia Clica aquí per inscriure't.

Activitat en català, castellà i anglès, amb opció de traducció simultània en català, en castellà i en anglès.

actividad en catalán, castellano e inglés, con opción de traducción simultánea en catalán, en castellano y en inglés.

activity in catalan, spanish and english, with simultaneous translation option in catalan i spanish and english.

Entrada gratuïta

KATHRIN GOLDA-PONGRATZ és doctora en Arquitectura i Urbanisme, professora a la Universitat Politècnica de Catalunya i a la UIC School of Architecture i vocal de l’Institut dels Passats Presents de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Ateneu Memòria Popular.

15:45 – 16:30h

1 | GÈNESI D'UN PROJECTE: ELS MICRO MONUMENTS STOLPERSTEINE - INICIS, EVOLUCIÓ, REPERCUSSIÓ INTERNACIONAL I DEBAT CRÍTIC

Anna Warda (Stiftung – Spuren – Gunter Demnig Potsdam)
Estela Schindel (Frankfurt / Oder)
Peter Carrier (Berlín / Braunschweig)

 


 

ANNA WARDA és doctoranda a la Universitat de Postdam (Alemanya). Coordina el monument artístic memorial Stolpersteine a Europa, un projecte que commemora les víctimes de l’exterminació i de la persecució nazi a la seva darrera residència coneguda, és i membre de la junta de la fundació matriu Stiftung – Spuren – Gunter Demnig.

ESTELA SCHINDEL és doctora en Sociologia, acadèmica de la memòria i coordinadora acadèmica del Viadrina Institute for European Studies de la Facultat d’Estudis Socials i Culturals a la Universitat Europea Viadrina a Frankfurt de l’Oder (Alemanya).

PETER CARRIER és doctor en Filosofia, historiador, investigador al Georg-Eckert Institute a Braunschweig (Alemanya) i editor del Journal of Educational Media, Memory and Society.

17:05 – 18:15h

2 EL CAS DE BARCELONA: ENTRE RECLAMS I EXPECTATIVES DE LES ASSOCIACIONS D’AFECTATS, LA VOLUNTAT D’ACTUAR I L’APROPIACIÓ POLÍTICA

Jordi Font (Memorial Democràtic de Catalunya)
Rosa Toran (Amical de Mauthausen)
Teresa del Hoyo (Amical de Ravensbrück)
Jordi Guixé (EUROM. European Observatory on Memories)
Marko Daniel (Consell Assessor d’Art Públic de Barcelona)
Jordi Rabassa (Ajuntament de Barcelona)

 


 

JORDI FONT AGULLÓ és historiador i gestor cultural, anterior director del Museu Memorial de l’Exili (La Jonquera) de 2008 a 2019 i director del Memorial Democràtic de Catalunya.

ROSA TORAN BELVER és doctora en Història, professora, vocal de l’Amical de Mauthausen i vocal de l’Ateneu Memòria Popular.

TERESA DEL HOYO CALDUCH és delegada del Comitè Internacional de Ravensbrück i membre de la junta directiva de l’Amical de Ravensbrück.

JORDI GUIXÉ COROMINES és doctor en Història, professor a la Universitat de Barcelona i fundador i director de l’EUROM (European Observatory on Memories) a Barcelona.

MARKO DANIEL és doctor en Història i Teoria de l’Art, director de la Fundació Miró i membre del Consell Assessor d’Art Públic de Barcelona.

JORDI RABASSA MASSONS és historiador, Regidor de Ciutat Vella i Regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona.

18:50 – 19:50h

3 | LA MEMÒRIA REPUBLICANA: CAP A UN GEST COMMEMORATIU I RECONCILIADOR; PERSPECTIVES D’ACTUACIÓ

Marta Marín-Dòmine (Barcelona)
Ricardo Brodsky (Santiago de Chile)
Marta Simó (Barcelona)
Robert Jan van Pelt (Toronto)

 


 

MARTA MARÍN-DÒMINE és llicenciada en Literatura, doctora en Estudis de Traducció i Multiculturalitat, escriptora i professora titular de Literatura a la Universitat Wilfried Laurier (Canadà), directora del Centre for Memory and Testimony Studies de la mateixa universitat i vocal de l’Institut dels Passats Presents de l’Ajuntament de Barcelona.

RICARDO BRODSKY BAUDET és llicenciat en Literatura, director del Museo Benjamín Vicuña Mackenna, anterior director executiu del Museo de la Memoria y los DD. HH. a Santiago de Chile i del Museo Gabriela Mistral de Vicuña.

MARTA SIMÓ SÀNCHEZ és doctora en Sociologia, professora a la Universitat Autònoma de Barcelona, investigadora del grup ISOR (Investigacions en Sociologia de la Religió) i membre del Comitè Executiu de l’EHAS (European Association for Holocaust Studies).

ROBERT JAN VAN PELT és doctor en Història de l’Arquitectura, acadèmic centrat en l’holocaust, professor d’Història Cultural a la Universitat de Waterloo (Toronto) i membre de la Junta d’Arquitectura del Babyn Yar Holocaust Memorial a Kíev, Ucraïna.