• Hiroshima i Nagasaki 1

  • Hiroshima i Nagasaki 2

  • Hiroshima i Nagasaki 3

  • Hiroshima i Nagasaki 4

  • Hiroshima i Nagasaki 5

  • Hiroshima i Nagasaki 6

  • Hiroshima i Nagasaki 7

  • Hiroshima i Nagasaki 8

L’exposició va finalitzar el 8 de febrer de 2015

Hiroshima i Nagasaki, 70 anys de la bomba atòmica

“Hiroshima-Nagasaki. 70 anys de la bomba atòmica” és el títol de l’exposició produïda pels museus de la pau d’Hiroshima i Nagasaki, i l’Ajuntament de Granollers, amb la col·laboració de Mayors for Peace. Es podrà veure al Born Centre Cultural de Barcelona del 13 de gener al 8 de febrer i, just després, al Museu de Granollers, de l’11 de febrer al 8 de març.

Les dues ciutats han produït aquesta mostra per explicar què va passar aquell agost de 1945 quan va explotar la bomba atòmica, recordar les conseqüències que aquest fet encara té sobre milers de persones i conscienciar el món sobre el perill que representen les armes nuclears i sobre la necessitat d’eliminar-les.

L’exposició repassa els efectes en les persones, els edificis i el medi ambient, tan immediats com a llarg termini, així com els efectes secundaris causats per l’exposició a la radioactivitat i la seva persistència en les generacions posteriors. La mostra també fa èmfasi en com les dues ciutats s’han recuperat dels danys que els va causar l’explosió de la bomba atòmica i com la memòria dels que van perdre la vida i dels que encara pateixen les conseqüències roman entre la població actual.

A través d’una sèrie de panells, s’exposen fotografies, reproduccions de dibuixos fets pels hibakusha (persones que van sobreviure a la catàstrofe), gràfics, textos i documents audiovisuals. El Museu exposarà també una selecció de materials d’ús quotidià que van ser recuperats després de l’explosió i que mostra els danys causats pels diferents efectes de la bomba atòmica. Igualment, es dedica un apartat a donar a conèixer com s’ha desenvolupat l’armament nuclear des de 1945 fins a l’actualitat, malgrat l’existència del Tractat de No Proliferació Nuclear, així com els assajos nuclears que s’han dut a terme. La part final se centra en la lluita per l’abolició de les armes nuclears.

Gairebé 70 anys després del llançament de les dues bombes atòmiques, que van provocar la mort de 200.000 persones en les dues ciutats japoneses, el món encara no s’ha pogut alliberar de l’amenaça nuclear. Nou països tenen actualment 19.000 armes nuclears, de les quals unes 2.000 romanen en estat d’alerta instantània. La majoria de les armes nuclears actuals són desenes de vegades més potents que la bomba d’Hiroshima.

La voluntat de les persones que van sobreviure a aquesta catàstrofe, els hibakusha, és que el món conegui la realitat que van viure per tal d’evitar que es pugui tornar a repetir un fet com aquest. Per això, des d’Hiroshima i Nagasaki, es treballa per difondre l’experiència i el missatge dels hibakusha i per incrementar la consciència de la població del món sobre la necessitat d’eliminar les armes nuclears.

  • Del 31 de gener de 2015 al 8 de febrer de 2015

Espai Dalmau. Mercat del Born, Plaça Comercial, 12, 08003 Barcelona, Espanya

Activitat en català.

Entrada gratuïta