• Homenatge a Maria Salvo

Homenatge a la lluitadora de la Guerra Civil Maria Salvo

27 de maig de 2020 | Homenatge

Amb motiu del seu 100 aniversari, l’Ajuntament de Barcelona i l’Ateneu Memòria Popular homenatgen Maria Salvo, lluitadora antifranquista i defensora dels drets i les llibertats democràtiques. L’homenatge, emès per streaming, consta de diverses peces audiovisuals, missatges de felicitació i un diàleg entre el catedràtic d’Història Contemporània Ricard Vinyes i el periodista Sergi Picazo.

La Maria Salvo és una republicana que, amb 16 anys, va lluitar a la Guerra Civil. Abans, durant la República i també durant el propi conflicte armat va construir la seva consciència política i social, que l’ha acompanyat al llarg de tota la seva vida. Va patir les condicions d’un exili imposat, els camps de treball a França, el retorn, la lluita clandestina, el pas per la presó durant més de 16 anys (1941-1957) i una difícil tornada posterior a l’activitat política.

L’acte també vol posar en valor el paper de les dones en la construcció de la societat democràtica. De fet, l’experiència de Maria Salvo serveix d’inspiració al llibre de Ricard Vinyes El daño y la memòria. La pròpia Salvo explicava que va ser durant la dècada dels 90 i al si del col·lectiu “Dones del 36” que van començar a perdre la por a la marginació i es van sentir capaces de fer-se escoltar.

En aquest homenatge també hi col·laboren l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, la Plataforma pel futur monument de la Presó de Dones de les Corts, l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat UB i la Fundació Cipriano García.

 

 

Maria Salvo és una de les figures recordades a l’Espai de commemoració. Clica aquí per accedir-hi.

  • Dimecres, 27 de maig de 2020 A les 18 h

Acte en streaming.

Activitat en català.

Entrada gratuïta