Itineraris per festa major

25 de juny de 2023, 20 h
Esclavisme i ciutat: Una memòria colonial de Barcelona

Quin impacte ha tingut el món colonial en la història de la ciutat?

La Barcelona actual no s’entén sense les transferències colonials entre la ciutat i els continents americà i africà: des de les noves modes de consum sorgides a l’entorn del 1700 (com la xocolata, el cafè o el tabac), fins a la influència dels indians en la construcció de la gran Barcelona a partir del segle XIX. En aquest itinerari pel conjunt arqueològic i els entorns del centre, observarem com el relat triomfal que vincula colonialisme i modernitat ha amagat una història d’explotació i de desigualtat. Una història on l’esclavisme esdevé un element central que ens explica les contradiccions de la nostra ciutat.

1 de juliol de 2023, 20 h
Crònica negra al born

La Barcelona del 1700 està farcida d’històries que ens han arribat fins a dia d’avui gràcies a l’amplia documentació que conservem de l’època. I d’entre totes aquestes històries també hi ha episodis de conflicte, odi i venjança. L’itinerari “Crònica negra al Born” ens permetrà acostar-nos a aquesta cara fosca de la ciutat per reflexionar sobre la violència quotidiana fa tres-cents anys. D’una banda, el conjunt arqueològic ens permetrà recuperar aquestes cròniques protagonitzades pels veïns i veïnes del Born. Mentre que, través d’un breu itinerari pel barri, coneixerem el funcionament de la justícia en una ciutat dinàmica, complexa, que mai descansava

 

En el marc de la Festa Major, El Born CCM acull també la sisena edició dels concerts de Ribermúsica. En aquest cas gaudirem del Quartet de violins i el Quartet Gener del Conservatori de Badalona, i del Holmes Quartet del Conservatori Superior del Liceu de Barcelona.

  • Dissabte, 1 de juliol A les 20 h

El Born Centre de Cultura i Memòria

Durada: 2 hores.

Activitat en català.

Entrades

Gratuït.

Cal reservar l'entrada mitjançant el botó de venda d'entrades o a les taquilles del centre.

També es pot fer reserva prèvia per correu electrònic a reserveselbornccm@eicub.net
 o al telèfon
 93 256 68 50 (de dilluns a divendres, de 9.30 a 19 h).
Gratuït