La guerra que no vam viure

Art i memòria de les terceres generacions

La guerra que no vam viure és un procés artístic ideat per Marta Figueras Alsius que culmina amb l’exhibició d’una peça escènica protagonitzada per cinc artistes de la tercera generació que han tractat el tema de la Guerra Civil en la seva obra.

De l’11 al 14 d’abril la Sala Moragues es convertirà en un espai per parlar sobre l’art i la memòria de cinc nets i netes de la guerra. A través d’un procés de creació de quatre dies, cinc artistes que han tractat la Guerra Civil a la seva obra ens acabaran oferint un diàleg escenificat i compartiran amb nosaltres les seves històries, reflexions i preguntes.

Trobar-nos i escoltar la veu de qui no ha viscut la guerra ni la dictadura franquista, però combat la manca de memòria amb la seva obra és, potser, una bona manera de reivindicar que les terceres generacions volen mirar la ferida de ben a prop. I parlar-ne.

El 14 d’abril a les 19 h es podrà veure a la Sala Moragues el resultat d’aquest procés creatiu.

A més, el públic tindrà a disposició un fanzín creat a partir de converses individuals amb cadascun dels cinc artistes. Reivindiquem així el valor de la paraula escrita com a símbol imprescindible de la memòria i d’allò que perdura.

  • Idea i coordinació: Marta Figueras Alsius
  • Dramatúrgia: Marta Figueras Alsius i Jaume Viñas
  • Direcció escènica: Jaume Viñas

Sobre els artistes

  • Clàudia Bussé Rojas és una escriptora nascuda a Girona l’any 1999. Amb divuit anys va escriure la seva primera novel·la, No t’oblidis d’escriure’m, basada en fets reals i en la transcripció de les cartes que el seu besavi escrivia a la seva besàvia des del front. És un llibre que pretén honorar les dones que van viure a l’ombra del conflicte armat, però lluitant en silenci per la llibertat.
  • Bea Insa és una actriu i dramaturga valenciana que actualment resideix i desenvolupa la seva activitat a Bilbao. Ha realitzat més d’una vintena d’espectacles professionals. Entre ells, destaca Contado por ellas (candidat als Premis Max el 2021), que parteix de l’experiència de la seva besàvia, empresonada durant dos anys a 600 km de casa seva i, a partir d’entrevistes i documentació, ret homenatge a les dones que patiren la guerra, la postguerra i el franquisme.
  • Àurea Estellé Alsina és artista visual multidisciplinària i dissenyadora gràfica graduada en Art i Disseny per l’Escola Massana. Una de les seves produccions ha estat MEMÒRIA ROJA, una exposició d’arts visuals que presenta una recerca subjectiva sobre l’època de postguerra espanyola, centrada en les vivències de les persones anònimes del bàndol dels vençuts: els rojos.
  • Miquel Barcelona és coreògraf i ballarí. Té una trajectòria de més de quinze anys en el món de les arts escèniques i és director artístic de la cia. Miquel Barcelona. Entre les seves creacions destaca Rojos, una peça resultant d’una recerca de dos anys sobre l’època de postguerra de la Guerra Civil Espanyola.
  • Cesk Freixas és cantant, poeta i escriptor de cançons. Geògraf de formació, ha publicat nou discos, tres llibres de poesia i tres contes infantils. El 2021 va publicar el disc Memòria, que inclou diversos temes relacionats amb aquest concepte, alguns d’ells directament relacionats amb la guerra civil i el franquisme.

Marta Figueras Alsius i Jaume Viñas ens expliquen la proposta:

 

Resum de l’espectacle:

Amb aquesta activitat i la mirada des de diferents disciplines artístiques, tanquem el cicle de propostes vinculades a l’exposició ‘Un altre fi. La resta. Art i antifranquisme’. La guerra que no vam viure també forma part del programa de Primavera Republicana 2023.

  • Divendres, 14 d'abril A les 19 h

Sala Moragues.
El Born CCM

Activitat en català.

Entrades

Entrades exhaurides.

Si heu reservat entrada i no podeu venir, allibereu la vostra reserva enviant un correu electrònic a reserveselbornccm@eicub.net o al telèfon 93 256 68 50 (de dilluns a divendres, de 9.30 a 19 h).
Gratuït