Col·loqui: La guerrilla antifranquista a través d’un dels últims testimonis vius i de les aportacions artístiques i literàries

Presentació del llibre Caminos de resistènciaamb la connexió en directe de l’autor, Francisco Martínez, un dels darrers maquis encara viu. En el col·loqui participen Alfons Cervera, autor de la novel·la Maquis, els artistes Francesc Torres i Joan Anton Serra Ollé, presents també a l’exposició, i la periodista Ritama Muñoz Rojas.

A Caminos de resistencia, Francisco Martínez documenta la seva experiència com a guerriller. És una memòria sensible i personal de la resistència contra el règim franquista, explicada des de dins del moviment. Francisco Martínez-López, conegut com “Quico”, és un dels últims supervivents de la guerrilla antifranquista, de la qual va formar part durant la seva joventut en el moviment que va actuar a Lleó-Galícia. Quico va actuar amb un grup de resistents anarquistes, socialistes i comunistes i l’any 1951 va passar clandestinament a França per la frontera navarresa. Per la seva banda, Maquis (1997) és una de les novel·les més conegudes d’Alfons Cervera. L’escriptor recupera a les seves obres la memòria històrica de la Guerra Civil Espanyola, explicada a través de les veus de les persones represaliades durant el franquisme amb l’objectiu de recuperar la seva dignitat.

A l’exposició ‘Un altre fi. LA RESTA’ també hi trobem obres que reten homenatge als maquis i clamen contra la desmemòria dels maquis i la guerrilla antifranquista. Es tracta de la instal·lació Amnèsia – Memòria, de Francesc Torres, i la sèrie fotogràfica Maquis 1940-1952, elaborada per Joan Anton Serra Ollé juntament amb Jaume Serra Torelló. Tanca la participació en aquesta sessió Ritama Muñoz Rojas, periodista i llicenciada en Dret, autora de Poco a poco os hablaré de todo. Historia del exilio en Nueva York de la familia De los Ríos Giner, Urruti i de textos al voltant de l’exili.

Recupera la sessió aquí:

Aquesta activitat forma part del programa d’activitats entorn l’exposició ‘Un altre fi. LA RESTA‘.

Llegeix la crònica de l’acte que n’ha fet l’Ara: Quico, l’últim maqui: “M’he educat en el moviment guerriller i continuo lluitant

  • Dijous, 23 de febrer A les 18:30 h

Sala Moragues.
El Born CCM

Activitat en català i castellà.

Entrades

Es pot adquirir l'entrada mitjançant el botó de venda d'entrades o a les taquilles del centre.

També es pot fer reserva prèvia per correu electrònic a reserveselbornccm@eicub.net
 o al telèfon
 93 256 68 50 (de dilluns a divendres, de 9.30 a 19 h).
Gratuït