• USHMM de Washington

La mort als ulls. Imatges de perpetrador al gueto de Varsòvia

Maig de 1942. Un grup de cineastes són enviats al gueto de Varsòvia pel Ministeri de Joseph Goebbels (Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda). Hi romanen més de trenta dies molt atrafegats: filmen els carrers i el cementiri, els mercats i alguns restaurants, captaires i nens, cadàvers i suposats rics jueus en ambients luxosos. Fan de cada racó del gueto un plató desplegant il·luminació d’estudi, repetint plans, dirigint els extres i els protagonistes. Mentrestant, els darrers detalls del camp d’extermini de Treblinka són conclosos. Els cineastes parteixen amb el seu material el 2 de juny del 1942; el 22 de juliol començaran les deportacions des de l’anomenada Umschlagplatz de Varsòvia.

Així doncs, aquestes imatges preses a les víctimes pels còmplices dels seus assassins són “imatges de perpetradors”, és a dir, que representen aquells que seran exterminats des dels ulls dels qui preparen la seva desaparició. Per estranyes raons encara desconegudes, aquest material no va ser difós i va quedar a l’estat d’un primer muntatge. Per què?

Una anàlisi atenta d’aquestes imatges ens aporta pistes eloqüents sobre les possibles raons de la suspensió i també ens ofereix la darrera imatge d’una comunitat doblegada per l’administració del gueto i per la violència de la mirada dels que havien decidit exterminar-la. Aquest és l’objecte d’un capítol del llibre La muerte en los ojos. Qué perpetran las imágenes de perpetrador (Alianza, 2021) que l’autor, Sánchez-Biosca, desenvoluparà en aquesta conferència.

Recupera la sessió aquí:

 

Aquesta activitat forma part de les propostes organitzades en el marc del Dia Internacional en record de les Víctimes de l’Holocaust. A més de ‘La mort als ulls. Imatges de perpetrador al gueto de Varsòvia’, El Born CCM també acollirà ‘Vives!‘, el projecte artístic multidisciplinari d’homenatge a les dones deportades als camps de concentració i víctimes del nazisme, el 21 i 23 de gener.

  • Dimarts, 18 de gener De 18 h a 19:30 h

El Born Centre de Cultura i Memòria.

Activitat en català.

Entrades

Es pot fer reserva prèvia per correu electrònic a reserveselbornccm@eicub.net
 o al telèfon
 93 256 68 50 (de dilluns a divendres, de 9.30 a 19 h). Gratuït