Per què la guerra?

Memòries, herències i representacions de les violències bèl·liques

Des de fa 12.000 anys, la guerra ha donat forma a la majoria dels aspectes de la vida social i segueix tenint una gran força modeladora en els comportaments humans. La guerra és omnipresent en el món actual i no és aliena a l’economia imperant. Mai, com ara, no ha estat tan visible i, al mateix temps, tan difícil de discernir-ne la seva essencialitat i les seves causes.

La guerra deteriora la democràcia i la justícia, i envileix la memòria; és la norma enmig de la desregulació creixent que és inherent al món de la globalització contemporània. Entre d’altres, nodreix estructures culturals anacròniques com el patriarcat i obre escenaris de devastació com les crisis humanitàries.

La guerra provoca seqüeles profundes –traumàtiques– en tots els àmbits i, alhora, és un “lloc” que desperta fascinació. L’ambivalència la regeix i no hi ha cap camí fàcil per deixar-la enrere. Enfront d’aquesta situació, la pregunta vigent és: per què la guerra?

Les obres d’art contemporani que s’exposen a la mostra Per què la guerra?  interroguen el fenomen polièdric de la guerra i, des d’experiències estètiques diverses, plantegen l’obertura d’espais de claredat i pensament que qüestionen la persistència de les violències bèl·liques.

Artistes participants: Francesc Abad, Kader Attia, Isabel Banal, Bleda y Rosa, Juan Manuel Echavarría (amb Gabriel Ossa i Fernando Grisález), Alfredo Jaar, Rula Halawani, Shirin Neshat, Fernando Sánchez Castillo, Francesc Torres.

 

 

Consulta el programa d’activitats de l’exposició en aquest enllaç.

  • Del 15 de març al 29 de setembre

Sala Casanova. El Born CCM.

Activitat en català, castellà i anglès.

Entrades

3,00 € General

2,10 € Reduïda

Gratuït diumenges de 15 a 20 h, 1r diumenge de mes, 18 de maig, 8 i 9 de juny, 11 de setembre i 24 de setembre Gratuït


Es pot adquirir l'entrada mitjançant el botó de venda d'entrades o a les taquilles del centre. També es pot fer reserva prèvia per correu electrònic a reserveselbornccm@eicub.net
 o al telèfon
 93 256 68 50 (de dilluns a divendres, de 9 a 15 h)
Gratuït

  • discapacitat_fisica
  • gossos_assistencia