Què té a veure la platja de la Barceloneta amb un pavelló de fusta sueca a Berga? I l’ombra d’una pineda de Calafell amb la Central Hidroelèctrica de Capdella, al cor dels Pirineus? Fa 100 anys, en aquests quatre escenaris es van posar en pràctica alguns dels mètodes pedagògics més renovadors d’aquell moment. I, tot i que el seu objectiu inicial era un altre, van acabar esdevenint autèntics laboratoris educatius.
Alguns d’aquests projectes s’han mantingut en l’oblit, fins avui, mentre que altres s’han convertit en icones d’una època daurada de l’escola catalana. El documental ‘L’Hora dels Infants. Colònies escolars i escoles a l’aire lliure, la revolta educativa a Catalunya’ en rescata la memòria i ens mostra com es va aconseguir que idees com l’aprenentatge actiu, la importància de la música o de la lectura i, sobretot, situar l’infant al centre de l’ensenyament es portessin a terme fins a uns nivells mai vistos abans.
Un documental de Goita! Audiovisuals dirigit per Eduard Miguel i Martí Boneta. Amb la col·laboració de Televisió de Catalunya i el suport de la Generalitat de Catalunya-Departament de Cultura, l’Institut Català de les Empreses Culturals, l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de Berga, l’Ajuntament de Calafell, l’Ajuntament de la Torre de Capdella, la Fundació Artur Martorell, l’Institut Ramon Muntaner / Ecomuseu Vall d’Àneu i l’Associació de Mestres Rosa Sensat.
Previ a la projecció, els directors del documental i representants de Televisió de Catalunya presentaran l’acte.
Activitat relacionada amb l’exposició “Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola. 1908-1979”, que es pot visitar de manera gratuïta fins al 27 de març de 2022.