Giorgio Jackson. Xile avui: memòries i procés constituent

Conferència en streaming a càrrec de Giorgio Jackson i diàleg amb Marcelo Expósito
Modera: Paula Kuffer

Dimecres 16 de desembre, de 19 a 20.30 h al canal de Youtube d’El Born CCM

El desafiament de democratització del Xile actual invoca l’espectre de moltes memòries. La gran revolta d’octubre de 2019 s’ha estat construint des de fa dècades al costat de les lluites estudiantils, ecologistes, feministes, indígenes i laborals que han anat generant les condicions polítiques per obrir un procés constituent inèdit, no només en la història de Xile, sinó de les democràcies contemporànies. Per primera vegada, el país comptarà amb una assemblea constituent paritària i amb representants de les comunitats indígenes per donar forma a una nova constitució, que impugna el model d’aquella creada per Pinochet el 1980, però també moltes qüestions substancials que es remunten a la fundació de la república. Ens trobem davant d’una experiència col·lectiva i una oportunitat única, que interromp les lògiques de dominació neoliberals i dóna lloc a un nou pacte social, en un exercici de radicalitat democràtica que apunta a un nou subjecte polític en el que cobren veu sectors fonamentals, però tradicionalment invisibilitzats i exclosos, de l’arena política.

 

Kenneth Giorgio Jackson Drago (1987) és un polític i enginyer xilè. És fundador i primer congressista del partit polític Revolució Democràtica, amb el qual va aconseguir la màxima votació personal en les últimes eleccions a la Cambra Baixa. Membre de la Xarxa Llatinoamericana d’Innovació Política, avui forma part de la Comissió de Tresoreria de la Cambra de Diputats -n’és el membre més jove-, i presideix la Comissió de Ciència i Tecnologia. Va ser un dels líders de les mobilitzacions estudiantils de 2011 i va col·laborar en la creació d’el Frente Amplio Chileno i la candidatura presidencial de Beatriz Sánchez.

Marcelo Expósito és artista i crític cultural. Entre les seves últimes publicacions s’inclou Discursos plebeyos. La toma de la palabra y de las instituciones por la gente común (Icaria, 2019). La seva obra s’ha mostrat en exposicions internacionals o institucions com l’Aperto de la Biennal de Venècia, la Biennal de Taipei, la Manifesta 8, la Bienalsur de Buenos Aires, el festival Steirischer Herbst de Graz, el Festival Iberoamericà de Teatre (FIT) de Cadis, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Museu Reina Sofia de Madrid o el Museu Universitari d’Art Contemporani (MUAC) de Ciutat de Mèxic.

 

Segueix la sessió en directe aquí, podràs deixar les teves preguntes i comentaris al xat que habilitarem per a la sessió:

Consulteu les activitats programades a l’entorn del cicle #Referències

  • Dimecres, 16 de desembre De 19 h a 20:30 h

Retransmissió en línia al Youtube d'El Born CCM.

Activitat en castellà.

Gratuït