ArqueoBorn
Intervenció arqueològica 2019
Presentació
La quarta campanya d’excavació arqueològica al jaciment d’El Born s’ha dut a terme a la planta baixa de la Casa Santmartí, on hi vivia el llogater de mules Pere Santmartí i la seva família cap al 1680. Aquesta edificació es va excavar parcialment durant la campanya de 2018, arribant a nivells del segle XVI. L’objectiu de la campanya de 2019 ha estat continuar la intervenció de l’any passat i obtenir tota la seqüència cronostratigràfica entre finals del segle XIII i l’any 1717. La Casa Santmartí és clau per entendre l’evolució urbanística de la ciutat anterior al segle XVIII, ja que està situada entre el Rec Comtal, el Pla d’en Llull i la plaça del Bornet, una àrea de pas entre un dels accessos a Barcelona i també una zona influent de l’antic barri de la Ribera.
La campanya de l’ArqueoBorn d’aquest 2019 s’ha desenvolupat en dues fases.
La primera a l’estiu, amb la participació dels futurs arqueòlegs i arqueòlogues de la ciutat en el marc d’un conveni de pràctiques. Una aposta per la investigació i la formació dels futurs investigadors i investigadores, els estudiants del grau d’arqueologia de la Universitat de Barcelona. Com novetat, en aquesta campanya s’hi han incorporat els estudiants del grau d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Tots ells han pogut experimentar i aprendre la metodologia de tot el procés, tant de l’excavació com del registre arqueològic, la documentació, la bioarqueologia i l’inventari dels materials trobats al llarg de l’excavació.
A banda, els visitants al centre han pogut observar les tasques arqueològiques del jaciment a través d’un recorregut per les excavacions de la mà dels mateixos estudiants. També s’han programat sessions de formació obertes al públic general per aprofundir en temes relacionats amb la recerca arqueològica.
A partir del 4 de novembre s’inicia la segona fase amb la continuació de l’excavació al conjunt arqueològic del Born. Aquesta vegada, i per primer cop des que es va inaugurar El Born CCM, sense estudiants, només amb un equip de professionals. Està previst que l’excavació duri fins al desembre, i a partir del gener de 2020 es faran tasques de conservació-restauració, tornant a posar els paviments i la claveguera que es van treure per poder documentar els estrats anteriors.
Diari de la intervenció
[instagram-feed type=hashtag hashtag=”#arqueoborn19″ num=4 cols=4 showcaption=false]
[instagram-feed type=hashtag hashtag=”#perichalborn” num=4 cols=4 showcaption=false]
Fitxa tècnica de la intervenció arqueològica
Període d’excavació: de l’1 al 26 de juliol i del 4 de novembre a finals de desembre.
Horari: de 9:00 a 14:00 i de 15:00 a 18:00
Coordinació arqueològica
Carme Miró (Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona)
Arqueologia
Director de la intervenció: Toni Fernández
Arqueòlegs tècnics: Vanesa Triay i José Espejo
Empresa d’arqueologia: Àtics S.L.
Restauració
Coordinació restauració: Eugènia Bort (El Born CCM)
Empresa de restauració: Gamarra & Garcia Conservació-restauració S.L.
Universitat de Barcelona
Coordinació: Dr. Javier López Cachero (UB)
Tutoria alumnes: Dra. Queralt Solé (UB)
Universitat Autònoma de Barcelona
Coordinació: Dra. Esther Rodrigo (UAB)
Tutoria alumnes: Dr. Òscar Jané (UAB)
Col·laboradors
Arxiu arqueològic: Emili revilla (MUHBA)
Bioarqueologia: Santiago Riera (UB) i Jordi Nadal (UB)
Centre de col·leccions: Núria Miró (MUHBA)
Història de l’arquitectura: Reinald González
Inventari materials: Josefa Huertas
I els equips tècnics d’El Born CCM