Cultura en línia

EL BORN EN LÍNIA

El Born en línia

La cultura no s’atura, gaudeix-la des de casa! Entra a El Born en línia i accedeix als recursos que et proposem!

 

La cultura en Podcast

Paradigma Mur. Berlín-Barcelona 1989-2019/1961-2021

És el projecte plurianual que té per objectiu reflexionar sobre l’impacte del mur a Europa, sobre els conflictes locals i transnacionals que generen els murs, i sobre com es configuren i reconfiguren els relats polítics, culturals, socials i memorials. El projecte neix amb motiu de la commemoració d’una doble efemèrides: el 9 de novembre de 2019 va fer 30 anys de l’enderrocament del mur de Berlín, i el 2021 farà 60 anys que es va començar a construir.

En el marc de Paradigma Mur, la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona realitza una sèrie de podcasts inspirats en la performance ‘Apparatus Berlin’, una de les activitats programades dins aquest projecte. Deu emissores exploraren la idea de mur des de la música, la salut mental, les xarxes, la ràdio analògica, l’educació, la sexualitat o la tecnologia digital, entre d’altres disciplines.

Escolta el darrer podcast:

Descobreix tots els podcasts de Ràdio Paradigma Mur

 

Fake Fiction(s)

És un cicle de quatre sessions amb l’objectiu d’observar la complexitat de la ficció entesa com a pràctica que determina la configuració de l’espai públic. Escolta les conferències amb Joan Fontcuberta, Carme Colomina, Andrés Hispano i Ingrid Guardiola.

 

Sons de la memòria

És un programa d’intervencions sonores de dos anys de durada. En accions semestrals presenta a El Born CCM actuacions en viu, instal·lacions sonores i altres formats. Escolta la conferència inaugural de la primera sessió amb Simon Reynolds i Arnau Horta.

↑ Torna a dalt

La cultura en vídeo

Perich. Humor amb ulls de gat

El Perich va ser un dels humoristes més incisius, influents i populars d’aquest país. Vint-i-cinc anys després de la seva mort s’homenatja la figura i el llegat d’un dels referents de la sàtira i l’humor. A través dels seus esbossos i dibuixos podrem descobrir un Perich crític amb el franquisme, la democràcia, els partits polítics, la televisió i la cultura, amb una visió lúcida i rebel que encara avui es manté vigent amb una força insòlita.

I no et perdis les exposicions temporals que ha acollit el centre en els darrers anys: ‘Renau, El combat per una nova cultura‘, ‘Una infància sota les bombes‘, ‘Montserrat Roig, 1977. Memòria i utopia‘, ‘Born. Memòries d’un mercat‘, ‘La democràcia al carrer. Fotografia política del col·lectiu SE-GRÀ. 1977-1980‘, ‘Joan Brossa, poeta de la revolta‘ i ‘Franco, Victòria, República’.

‘Dissentir la història. Memòries decolonials, memòries insubmises’

Aquestes jorndes reuneixen col·lectius i activistes anticolonials i migrants, comunitats religioses, investigadors, escriptors, docents i artistes per debatre sobre el passat, reconèixer allò viscut i reconstruir episodis invisibilitzats de la memòria col·lectiva.

 

‘COLO(M)IALISMES’. Patrimoni i memòria colonial a la Barcelona d’avui

Aquestes jornades volen ser un espai de debat, un lloc on mirar el passat amb la voluntat de transformar el present. També pretenen ser un altaveu de les memòries colonials, diverses, situades entre Amèrica, Àfrica i Àsia. I en el centre de tot plegat, Colom, un monument que, per uns assenyala la vergonya i recorda un colonialisme poc confrontat, i per altres, continua sent part del inamovible patrimoni d’una gran Barcelona.

 

↑ Torna a dalt

Rutes virtuals

Ruta Virtual: Layret, memòria d’una lluita

L’itinerari planteja resseguir la memòria de Layret per alguns dels espais més importants de la seva trajectòria. Ens endinsarem en una Barcelona contradictòria i revolucionària, on esdeveniments com la vaga de la Canadenca es van convertir en grans fites per a la conquesta dels drets laborals. Aprofundirem en el món polític i filosòfic de Layret, i en les connexions que tenia amb personalitats com Lluís Companys o Salvador Seguí, ‘El Noi del Sucre’, tots tres figures clau del republicanisme i del moviment obrer de principis del segle XX.

Ruta virtual Layret

 

LES PUBLICACIONS DEL ‘TRANSFERÈNCIES’, A UN CLIC

La sèrie de publicacions Transferències t’apropen a algunes de les exposicions temporals més destacades. Descobreix al detall la vida i obra de Jaume Perich i Josep Renau, coneix a fons les mostres ‘Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola. 1908-1979‘,  ‘Una infància sota les bombes’ i ‘Franco, Victòria i República’ i endinsa’t en la història i arquitectura del mercat des dels seus inicis a través de l’exposició ‘Born. Memòries d’un mercat‘.

Franco, Victòria, República          Una infància sota les bombes

Renau          Portada 'Transferències'

↑ Torna a dalt