El centre de cultura i memòria

El Born CCM és un espai que es posa al servei de la ciutat amb la voluntat d’incentivar i de promoure la reflexió sobre la memòria local, nacional i la memòria dels esdeveniments que afecten les comunitats humanes d’arreu del món. Quatre eixos fan possible aquesta voluntat: les accions als barris per promoure la transmissió dels fets que han marcat la memòria urbana i la història local, l’organització d’actes i debats a la seu central del Born, la formació continuada, i una oferta cultural i artística que promou les propostes nacionals i els projectes internacionals que tenen com a eix la memòria com a herència intangible.

El Born CCM està integrat a l’edifici del que va ser l’antic mercat del Born, inaugurat el 1876. L’edifici forma part d’altres intervencions arquitectòniques d’un moment històric en què Barcelona s’insereix en la modernitat europea. Al subsòl s’ha trobat un jaciment arqueològic amb les restes de la delineació dels carrers i les cases de la Barcelona del 1700, que són testimoni tant de la vida a la ciutat com de les conseqüències del setge del 1714.

El Born CCM es reconeix deutor de les múltiples capes històriques que habiten el lloc i la seva memòria, i alhora és sensible a la càrrega simbòlica de l’espai: lloc d’abastament, d’aliment, d’intercanvi, que El Born CCM reconverteix en un fòrum de trobades i debats, un espai per a l’aprenentatge i per gaudir de les obres artístiques que reflexionen sobre la memòria dels fets que constitueixen la cultura humana.

El Born CCM

De mercat a centre de cultura

  1. 1971 Tancament del mercat del Born
  2. 1975 Concurs d'idees pel futur del mercat
  3. 1979 Restauració del mercat del Born
  4. 1994 Inici de les intervencions arqueològiques
  5. 2003 Neix el projecte del Born Centre Cultural
  6. 2013 Inauguració del Born Centre Cultural
×

Un carrer cultural obert a tothom

Passegeu per l’espai interior o simplement travesseu-lo lliurement.
Circuleu pel centre i atureu-vos a contemplar les restes del barri enderrocat per Felip V.
Visiteu les exposicions i participeu en les nostres activitats.

El Born CCM, un carrer cultural a mig camí entre Santa Maria del Mar i el parc de la Ciutadella.
El Born CCM, un recorregut per gaudir d’un patrimoni extraordinari!

  • El mercat
  • El jaciment
  • Els espais

El mercat

L’edifici d’El Born CCM conserva l’estructura de l’antic mercat del Born, obra de Josep Fontserè el 1876. Fou un dels primers edificis de l’arquitectura de ferro i vidre i va esdevenir un símbol del moviment veïnal durant els anys setanta.

Història del mercat

El jaciment

El jaciment del Born permet fer una aproximació fidedigna a la vida quotidiana de la Barcelona de principis del XVIII, tot trepitjant els carrers de la ciutat que el 1713 i 1714 va resistir el setge de les tropes espanyoles de Felip V fins l’assalt final i la capitulació de l’11 de setembre.

Exploreu el jaciment

Els espais

El Born Centre de Cultura i Memòria és un espai públic que compta amb 2 sales d’exposicions, 3 sales polivalents i un espai per a exposicions de petit format.

Descobriu els espais

La recerca