ArqueoBorn

Intervenció arqueològica 2016

Penúltim dia d'excavació

Dijous, 7 de juliol, 2016

Dia 9 d’excavació i demà ja és l’última jornada de pràctiques al Born.

Hem continuat amb les tasques d’excavació.

A l’Àmbit 16 hi han estat la parella formada per la Sara i la Maria, i el Dani i la Cintia s’hi han unit després de fer dues hores de memòria.

A l’Àmbit 19, l’Alba, l’Andrea, el Sergi i la Cynthia, han continuat excavant i rebaixant nivells. Com a material significatiu i interessant, han trobat un dau d’os, una dena de collaret i una copa de vidre.

Pel que fa a les tasques de laboratori, la Júlia i la Marta han continuat netejant i siglant tot el material que va sortint a l’excavació durant aquests últims dies.

Finalment, al sector del Bornet, la Tania i la Judith han estat tot el dia dibuixant el paviment de pedres. Han comptabilitzat i dibuixat un total de 180 pedres, déu n’hi do, quina feinada!! La nostra foto del dia va dedicada a elles pel gran treball i paciència que han tingut.

Cal destacar que avui ens han fet la foto de grup i, per celebrar-ho, hem anat tots junts a dinar.

Dia a dia hem continuat aprenent tot allò important per a la nostra futura professió. Ens hi volem dedicar perquè ens apassiona i ens fa realment feliços, i lluitem i lluitarem per tal que tothom valori que el nostre treball és necessari i important. La societat necessita gent que estimi el que fa, i nosaltres estimem l’arqueologia.

Marta i Maria

Dia 9

Setè dia d'excavació

Dimarts, 5 de juny, 2016

Avui ha estat un dia de pràctiques normalet!

En primer lloc, l’Alba i l’Andrea han estat tot el dia siglant, és a dir, escrivint a cada peça el codi d’intervenció i la Unitat Estratigràfica (UE) en què han estat trobats; Ho han fet amb bosses i bosses d’elements faunístics i de pipes de caolí, i molt i molt petit, amb un art i un estil digne d’admiració!

La Cintia i jo, el Dani, juntament amb la Tània i la Judith hem estat inventariant peces ceràmiques de diferents UE amb l’ajut de la Josefa Huertas, repassant tot el que s’ha anat trobant aquests dies i preparant-ho per al pas següent de tota intervenció arqueològica. Per la tarda, la Cintia ha anat a excavar a l’Àmbit 19 de la Casa Corrales i jo he donat un cop de mà a l’Andrea i a l’Alba, siglant.

El Sergi i la Cynthia han estat tot el dia excavant l’Àmbit 16 de la Casa Corrales, traient tots els estrats de la claveguera que és al mig de l’àmbit. Se’ls podia veure tot el dia, rodejats de pols i amb les mascaretes. La Judith i la Tània, a la tarda, s’hi han unit, però les dues últimes hores han estat baixant la terrera al Rec Comtal, que era més alta que elles mateixes, però l’han aplanada prou!

A l’Àmbit 19, hi han estat tot el dia la Sara, la Maria, la Júlia i la Marta que s’han barallat tota la jornada amb l’UE 10005, d’on sortien cabassos i cabassos de material i un coll d’ampolla de pasta vítria que han netejat les restauradores i que és prou bonic.

I, a mode de celebració, cal esmentar que l’Artur i el Lluís, auxiliars de Còdex, han acabat la seva tasca a la nostra excavació, atès que la intervenció que es duia a terme a l’enderroc del Bornet s’ha valorat com a acabada.

Res fora del normal, seguim aprenent, excavant, inventariant, netejant i siglant, en resum: fem feina i seguim!

Daniel Sáez

Dia 7

Sisè dia d'excavació

Dilluns, 4 de juny, 2016

Avui, després de descansar i recuperar forces al llarg del cap de setmana, hem reprès les excavacions. Com sempre, el matí ha començat amb l’assignació de les àrees de treball per a cada grup.

L’Àmbit 19 ha estat la zona de treball dels grups formats per la Sara, la Maria, l’Andrea i l’Alba. Al llarg de tot el dia han anat excavant una successió de nivells que formaven l’estança. L’excavació acurada d’aquets nivells ha permès retrobar uns materials molt singulars: dues culleres de bronze que, segurament, van pertànyer als antics inquilins d’aquesta casa.

L’Àmbit 16 és on han treballat la Tània i la Judit. En aquesta ocasió s’han continuat excavant els nivells que apareixien sota la claveguera i que conformen la complexa estratigrafia de l’habitació.

A mig matí, la visita d’un dron ha gravat aquestes feines d’excavació.

D’altra banda, l’equip del Dani i la Cintia s’han encarregat de netejar i siglar els materials ceràmics i la fauna.

El grup de la Cynthia i el Sergi han dedicat el matí ha continuar l’informe d’excavació. Un cop finalitzada aquesta feina, s’han unit als equips dels àmbits 16 i 19.

L’equip format per la Marta i la Júlia han dedicat part del matí ha iniciar l’inventari de materials ceràmics.

Finalment, l’equip format pels auxiliars de CODEX han seguit excavant l’Àrea del Bornet i han deixat al descobert part del paviment del carrer i la volta de la claveguera principal.

Júlia Coso

Culleres

Cinquè dia d'excavació

Divendres, 1 de juliol, 2016

Ja és divendres i la setmana ha passat volant! Avui ha estat un dia “diferent” encara que hem seguit amb les tasques d’excavació a l’Àmbit 19 (Sergi, Cynthia, Andrea i Alba), a l’Àmbit 16 (Dani i Cintia) i al Sector 3 (Bornet) (Marta i Júlia) i les tasques de dibuix arqueològic (Judith i Tània) i la neteja de materials (Maria i Sara).

La terra de la terrera arribava fins a dalt del mur i a uns pobres desafortunats ens ha tocat anivellar-la: hi havia molta, MOLTA terra. Finalment hem acabat gairebé amb tota la terrera damunt nostre!

Andrea i Alba

Dia 5

Quart dia d'excavació

Dijous, 30 de juny, 2016

Avui, l’equip format per l’Andrea, l’Alba, la Maria i jo hem estat excavant en l’Àmbit 16 del Sector 1.

Hem estat traient un estrat de cendra que ens ha proporcionat molt material ceràmic i restes de fauna, però també ens ha donat una altra cosa… una capa blanca per sobre que farà que ningú es vulgui asseure al nostre costat al metro!

Us deixem una foto perquè ho vegeu vosaltres mateixos.

Sara Monlleví

Quart dia

Tercer dia d'excavació

Dimecres, 29 de juny, 2016

Avui hem començat amb la planificació de les àrees de treball dels grups.

La parella formada per la Maria, la Sara i els auxiliars de Còdex Lluís i Artur han seguit amb l’excavació de l’enderroc del 1717 que cobria el carrer Gensana amb l’objectiu de localitzar el paviment en la seva totalitat.

L’Alba i l’Andrea han estat repassant i refent els dibuixos del pou i de la claveguera del Sector 1, concretament a l’Àmbit 11, i han pres cotes per reelaborar correctament el plànol inicial.

La següent parella, la Cintia i el Dani, han estat excavant el rebliment de la claveguera de l’Àmbit 16, fotografiant i prenent cotes, per retirar-ne després el morter de preparació.

El següent grup, format pel Sergi, la Cynthia, la Tània i la Judith, han excavat l’Àmbit 19 de la casa Corrales. Han delimitat un estrat format per cendres, un altre estrat de preparació de paviment i, finalment, han excavat un mur d’espoli de la casa.

La Júlia s’ha encarregat de la neteja de la ceràmica i dels ossos recuperats el segon dia d’excavació i, un cop acabada la tasca, s’ha unit a l’excavació de l’Àmbit 19.

Judith Peix

Dia 3

Segon dia d'excavació

Dimarts, 28 de juny, 2016

Avui hem continuat amb les feines d’excavació i ho hem fet canviant les parelles d’àmbits de treball perquè el procés sigui més dinàmic per a tothom.

També hem començat a treballar amb els materials de les UE delimitades i excavades durant el dia d’ahir, netejant i deixant assecar la ceràmica i les restes de fauna.

Cal destacar la visita, a mig matí, de mitjans de comunicació (ràdio, televisió i diaris), arran de la roda de premsa, per explicar què és el que farem aquestes setmanes els alumnes de la UB en el jaciment i per què l’hem escollit com a jaciment per dur-hi a terme les nostres pràctiques.

En general, l’ambient de treball és bo.

Cintia Alonso

Excavacions casa Corrales

Primer dia d'excavació!

Dilluns, 27 de juny, 2016

A primera hora, ens han fet un tour per l’excavació perquè ens familiaritzéssim amb l’espai que esdevindrà la nostra llar durant aquestes dues setmanes. Tot seguit, però, ens ha tocat posar-nos a fer feina i ens hem dividit per treballar diferents àmbits.

D’una banda, la Marta, la Júlia i el Toni s’han encarregat de l’Àmbit 16, on hi havia dues clavegueres que s’havien de treure del tot per poder veure què hi havia a sota, i s’han passat tot el dia intentant treure l’entramat de multitud de nivells que han anat trobant.

D’altra banda, l’Alba, el Dani, la Cintia, l’Andrea i l’Emiliano han estat excavant i documentant una preparació del paviment de l’Àmbit 19 de la Casa Corrales, que s’ha quedat sense paviment per tal que poguéssim veure què hi havia allà abans del segle XVIII.

El Sergi, la Cynthia, Maria, la Sara i el Rafa han estat tot el dia dibuixant uns sondejos que s’havien fet per veure què hi havia sota el Rec Comtal.

Per últim, el meu grup, amb la Judit, el Lluís i l’Artur, hem estat treballant en un altre sector per veure si trobàvem la continuïtat de l’enderroc del carrer Gensana.

Ah! I, mentrestant, les restauradores s’han estat ocupant del paviment per tal que quedés ben conservat!

La fotografia del dia: el nostre enderroc! (Al final l’hem trobat!)

Tània Escuer

Dia1_Tania