• Vibracions prohibides

Arrenca la setmana de la cultura prohibida a El Born CCM

Des d’avui fins el proper diumenge 29, la censura i la llibertat d’expressió seran les protagonistes d’una trentena d’actes amb epicentre a El Born Centre de Cultura i Memòria

Després de l’èxit de la primera edició aquest any s’obre el focus a la censura al món musical, que serà la protagonista de diversos actes i de l’exposició Vibracions Prohibides

El certamen sobrepassa les parets de l’antic mercat del Born amb itineraris la col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i el Consolat dels Estats Units

Des d’El Born CCM, en un temps com els actuals, volem donar suport a la llibertat d’expressió i posar en relleu el gran valor que té, per un món democràtic i just, la garantia del dret universal a l’accés lliure i obert a tot tipus d’informació.

Amb aquest objectiu, la Setmana de la Cultura Prohibida vol ser una cita anual per reflexionar sobre les prohibicions del passat i actuals. Prohibicions i censures aplicades a totes les formes culturals i artístiques (llibres, música, cinema, espectacles…). Aquest any, després de l’èxit de la primera edició, posem l’accent en la música prohibida, un gènere que ha viscut cada vegada més la prohibició i, sobretot en els nostres temps, l’autocensura.

Més d’una trentena d’actes de múltiples formats

Després que aquest dimarts es doni el tret de sortida amb al presentació pública de la setmana, més d’una trentena d’actes de diversos formats inundaran la programació d’El Born CCM: la ponència inaugural sobre el paper d’Anonymous en la denuncia de la censura, de la mà de l’escriptora Gabriella Coleman, un repàs a la censura a la biblioteca pública, amb la jornada Nihil Obstat, tallers, diàlegs, taules rodones amb periodistes, músics, historiadors i experts en censura musical,  el documental La cançó censurada, centrat en els mecanismes de censura a la Nova Cançó durant la dècada dels seixanta, o el mercat de llibres prohibits (Plaça Comercial, dissabte 28 i diumenge 29, tot el dia), que aplegarà llibreters i curiosos en torn a obres literàries censurades.

Gerard Quintana supera la censura amb ‘Intocables’

Un dels plats forts de la setmana serà el concert ‘Intocables’ (dissabte 28, 20 h, gratuït), una tria personal del cantant Gerard Quintana on ens presenta un joc amb doble interpretació, tot unint les coses sagrades i inalterables que no es poden qüestionar i les cançons que trenquen aquestes normes. Acompanyat de diversos convidats i d’Oest de Franc a la guitarra, Sergi Carós al baix i Oriol Cases a la bateria, Quintana interpretarà algunes d’aquelles cançons que han esdevingut prohibides, incòmodes, censurades, marginades o perseguides, com ara el ‘God Save de Queen’ dels Sex Pistols, ‘Senyors de la Guerra’ de Bob Dylan o ‘La sequia’, d’Albert Pla.

Llibres i vibracions prohibides. Dues exposicions per mostrar el vermell de la censura

El protagonisme de la censura musical en aquesta edició de la Setmana de la Cultura Prohibida guanya pes amb l’exposició ‘Vibracions prohibides’ (Espai Públic d’El Born CCM, gratuïta), una repàs a portades de discos que van ser objecte de censura. A partir de la dècada dels seixanta, la música rock es va convertir en objecte de censura a l’Estat espanyol. En un moment on aquesta música començava a formar part de la cultura popular compartida del jovent espanyol, l’exposició ens mostra els dissenys originals internacionals d’aquestes portades de disc i les seves versions censurades a l’Estat espanyol.

A més a més, recuperant la línia original de la Setmana del Llibre Prohibit, que va centrar el protagonisme del cicle l’any passat, es recupera l’exposició ‘Vermell de Censura’ (Espai Públic d’El Born CCM, gratuïta), una mostra de textos i llibres censurats o prohibits, obres maltractades, llibres retallats, edicions segrestades o volums amagats en inferns de biblioteques o magatzems tancats en pany i clau. Una exposició que serveix per exercitar la memòria i aprendre dels errors del passat.

Sortint d’El Born CCM: visites guiades i xerrades paral·leles

Una de les apostes d’aquesta edició és sobrepassar les parets de l’antic mercat del Born i obrir horitzons per ampliar l’abast del cicle. Amb aquest objectiu, s’han programat dues visites guiades pensades i preparades per ensenyar diversos espais de Barcelona que van ser testimonis clau de la repressió censora i de la lluita amagada contra aquesta mateixa repressió. Amb Els secrets de la Biblioteca de Catalunya (dijous 27, 11 h i 17 h) i Seguint els rastres de la censura (dissabte 28 i diumenge 29, 10:30 h), es presentaran aquests espais de la ciutat i la seva vinculació amb el món fosc de la censura.