• European citizenship in challenging times

El Born CCM acull part del congrés de la Comissió Europea ‘Ciutadania europea en temps de reptes’

  • Entre els dies 30 de maig i 1 de juny, 200 representants d’entitats europees en els àmbits de la ciutadania i la memòria es reuniran a la Universitat de Barcelona i El Born Centre de Cultura i Memòria.
  • Organitzat a través de l’Observatori Europeu de Memòries de la Universitat de Barcelona en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, el congrés destacarà algunes de les qüestions de fons sobre la identitat europea, amb èmfasi en la participació ciutadana, els drets civils i les polítiques públiques de memòria.
  • Entre els ponents hi ha el periodista polonès Adam Michnik, director del diari Gazeta Wyborcza, figura fonamental en la lluita per la democràcia a Polònia; el filòleg Andreas Huyssen, autor de referència en temes de memòria col·lectiva, i la historiadora Regine Robin, que farà el tancament del congrés amb un anàlisi de l’estat actual de les memòries europees.

Barcelona, 26 de maig de 2016. Els dies 31 de maig i 1 de juny Barcelona acollirà el congrés internacional “Ciutadania europea en temps de reptes. Recorda, implica’t, debat!“, organitzat per la Comissió Europea amb la col·laboració de l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona i de l’Ajuntament de Barcelona. Hi acudiran al voltant de 200 representats d’entitats europees dels àmbits de la ciutadania i la memòria amb l’objectiu de debatre i posar en comú algunes de les qüestions de fons de l’Europa actual, amb especial atenció a la participació ciutadana, els drets civils i les polítiques públiques de memòria.

Els participants seran rebuts el dilluns 30 de maig al Paranimf de la Universitat de Barcelona amb el concert “Farem la revolució, i la tornarem a fer”, de Lídia Pujol, que comptarà amb la participació especial de Manel Camp interpretant el seu “Rèquiem per a Walter Benjamin”. L’espectacle recordarà als milers de refugiats i refugiades de les guerres del segle XX i retrà homenatge a les lluites ciutadanes i a totes les persones que actualment arriben a les portes d’Europa en recerca d’asil. La vicerectora d’Administració i Organització de la Universitat de Barcelona, Carme Panchón, els hi donarà la benvinguda.

El congrés es presentarà el dimarts 31 de maig, a les 9.30 h, al Paranimf de la Universitat de Barcelona. A més de la vicerectora Carme Panchón hi intervindran el director general de Justícia i Consum de la Comissió Europea, Francisco Fonseca Mirollo, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Raül Romeva. El periodista Adam Michnik, editor en cap i fundador del periòdic polonès Gazeta Wyborcza, farà la conferència inaugural.

Durant tota la jornada del dia 31, acadèmics, professionals i representants d’associacions i de la societat civil en l’àmbit de les institucions europees debatran en tres panells oberts a la participació dels assistents. Es posaran sobre la taula algunes de les qüestions de fons de la identitat europea, amb èmfasi en els drets ciutadans, la participació civil i el compromís democràtic.

El dimecres 1 de juny estarà dedicat a les memòries conflictives d’Europa. El congrés es traslladarà a El Born Centre de Cultura i Memòria, que es convertirà en seu de la 6a Trobada de Xarxes de Memòria. Aquesta jornada reunirà al voltant de 60 representants d’entitats europees de memòria i, per primer cop, s’obrirà també a la participació d’entitats locals. Els debats destacaran les relacions evidents, però no sempre explícites, entre la memòria, la ciutadania i la solidaritat, tenint com a punt de partida l’actual situació d’emergència viscuda per a les persones refugiades a les costes i fronteres del continent europeu. La trobada començarà a les 9.30 h, de la mà del director de l’Observatori Europeu de Memòries, l’historiador Jordi Guixé, acompanyat del Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Vinyes, i del representant de la Comissió Europea, Pavel Tychtl.

El filòleg Andreas Huyssen, de la Universitat de Columbia, realitzarà la conferència principal destacant els processos de construcció de la memòria col·lectiva en els conflictes polítics internacionals. Considerat un autor de referència en l’estudi d’aquest àmbit, Huyssen va abordar especialment els casos d’Alemanya i Argentina en diverses obres com ara Present Pasts: Urban Palimpsests and the Politics of Memory. El congrés seguirà amb una sèrie de diàlegs sobre els conflictes de memòria a Europa, amb especial atenció a la participació democràtica i la construcció de la solidaritat a partir de les memòries inclusives.

Hi intervindran, entre d’altres el director del Centre d’Estudis de l’Orient Mitjà i professor de l’Orient Mitjà i Política Islàmica a la Universitat de Denver, Nader Hashemi; la filòsofa Siobhan Kattago, de la Universitat de Tartu (Estònia), i l’historiador Bruno Groppo, especialitzat en la història del moviment obrer. La historiadora i novel·lista Regine Robin, autora de títols com La mémoire saturée i Cybermigrances: Traversées fugitives, farà la conferència de clausura sobre l’estat actual de les memòries europees.

A les 19 h, el primer Tinent d’Alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, tancarà el congrés.