L’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona valora l’acció educativa d’El Born CCM. Es reconeix així una tasca dirigida a fomentar la sensibilització, el coneixement i la valoració del patrimoni cultural i històric, despertant l’interès dels nens i les nenes per entendre el passat com la connexió amb el moment actual.
L’acreditació de les activitats del PAE (Programa d’Activitats Educatives) és fruit d’un conveni entre l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) de l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat de Barcelona, amb l’objectiu d’analitzar les bones pràctiques existents, oferir elements de millora i, en definitiva, contribuir a optimitzar l’oferta educativa de la ciutat.
En el seu informe valoratiu s’assenyala que El Born Centre de Cultura i Memòria ofereix activitats a les escoles i instituts amb l’objectiu de potenciar la dimensió social de l’entitat, millorar l’eficiència dels recursos educatius de la ciutat i contribuir a millorar l’ensenyament dels infants i joves de Barcelona.
En termes generals, es considera que les seves activitats contribueixen bastant o molt a introduir la creativitat i la innovació com un valor a les escoles, mostrar el patrimoni o els fets culturals de la ciutat i estimular l’esperit científic d’infants i joves.
Entre els elements analitzats en aquest informe, es destaca l’àmbit de gestió i organització de l’entitat, valorant positivament el treball conjunt realitzat entre El Born CCM i l’empresa externa que gestiona les activitats educatives, Fragment, serveis culturals, en una iniciativa que ha esdevingut un bon recurs de construcció de coneixement conjunt.
Un altre dels elements apreciats ha estat el de l’organització i planificació de les activitats mateixes. S’ha valorat l’adaptació als diversos nivells escolars, el procés de prova que es fa amb cada nova activitat abans d’incloure-la en l’oferta educativa del centre, així com el procés de pilotatge per assegurar els elements didàctics de l’activitat, i la bona disposició, mitjans i preparació pel que fa a les necessitats educatives especials.
El segell també ha valorat la formació, tant pedagògica com històrica, del personal encarregat de realitzar les activitats educatives d’El Born CCM, així com també el conjunt de materials i formacions que reben per desenvolupar-les.
Finalment, també s’ha reconegut el procés d’avaluació de les activitats realitzades, amb criteris adaptats a cada tipus d’activitat i usuari i la disposició a introduir canvis en funció dels comentaris rebuts.
És per tot això que l’acció educativa d’El Born CCM ha rebut el Segell de Qualitat; per la seva tasca dirigida a “fomentar la sensibilització, el coneixement i la valoració del patrimoni cultural i històric, alhora que desperta l’interès dels nens i les nenes per entendre el passat com la connexió amb el moment actual. Busca la convergència entre les informacions i el nivell evolutiu dels infants, amb personal especialitat competent per ajustar el contingut a les expectatives i necessitats de cada infant”.