Marcos J. Negrín és un dels alumnes que aquest 2021 participa al Campus de pràctiques d’arqueologia que organitza El Born CCM. La seva estada li permetrà conèixer més a fons i, en primera persona, les tasques de l’arqueòleg i de tot l’equip que forma part de la intervenció: professionals de la història, la restauració, la topografia, l’antropologia i la bioarqueologia.
Parlem amb aquest estudiant de quart del Grau d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona sobre el conjunt arqueològic del Born i la seva experiència al Campus.
Per què vas decidir estudiar arqueologia?
Sempre m’ha agradat molt la història en general, però he tingut la necessitat d’anar una mica més enllà i saber-ne més. Anar més enllà del que diuen les fonts o el que diu un llibre de text.
Què és el que més t’apassiona de l’arqueologia?
Tota l’experiència en si i el que representa el treball en equip. El treball en un equip, com per exemple estem fent al Campus, que som unes 10 o 20 persones, sempre m’ha agradat molt. Sobretot quan trobem objectes importants i ho podem compartir entre nosaltres i dir “ara mateix estem construint la història de Barcelona”. Això és increïble.
Per què vas decidir demanar les pràctiques al conjunt arqueològic del Born?
Jo tinc una relació molt especial amb aquest conjunt arqueològic: soc de Tenerife i la primera vegada que vaig venir a Barcelona, el primer jaciment que vaig veure va ser aquest.
A Tenerife no tenim tants jaciments com podem tenir aquí a Catalunya i quan el vaig veure em va semblar impressionant. El primer que vaig pensar va ser “Això està inventat, això no pot ser real, perquè és un jaciment enorme amb una conservació increïble”.
Ara, fent els estudis de quart, quan vaig decidir fer l’assignatura de pràctiques i vaig veure que podia escollir el Born, no m’ho vaig pensar dues vegades.
Què té el Born que no tinguin altres espais?
El Born et dona l’oportunitat d’excavar una secció del que va ser la Barcelona de l’època i de tenir tot el context en què es va desenvolupar aquest barri de la ciutat. Hi ha molta documentació i un equip d’historiadors increïble que sempre està en contacte amb la resta del grup. Està sent una experiència molt enriquidora amb un equip molt bo.
Què trobes interessant de fer arqueologia en èpoques més recents, com és el cas del Born?
La història és molt més palpable. Tothom coneix aquesta part de la història i ho ha llegit als llibres. Coneixem la Guerra de Successió Espanyola, l’enderrocament d’una part de la ciutat per a construir-hi la Ciutadella i els Decrets de Nova Planta, per exemple. Tots aquests fets històrics, a més, són molt importants per a la història de Catalunya. I aquí els pots veure.
Quins resultats heu obtingut? Heu trobat algun objecte interessant?
De moment, hem trobat moltes coses, però el més espectacular ho vam trobar a la casa Oliach, que va ser una olla de metall petita, pràcticament sencera.
Aquesta experiència us permet als estudiants estar en contacte amb professionals de l’arqueologia, la història, la restauració, la topografia, l’antropologia i la bioarqueologia. Quina d’aquestes branques t’interessa més? Per què?
Evidentment l’arqueologia, però també m’agrada molt veure com les dues parts del procés, la part més arqueològica i la part més bibliogràfica, es vinculen, perquè això no és una cosa que acostumi a passar.
Els professionals de l’arqueologia i la història no treballen sempre plegats, i és molt gratificant veure que les dues parts es poden fusionar i donar un missatge molt més sencer.
A més de la intervenció pròpiament dita, també participeu a les visites comentades dels divendres al migdia. Com és aquesta experiència? Què us pregunten els i les visitants?
És una experiència molt bona. Aquesta part de poder explicar m’agrada molt. Sobretot ens pregunten què estem fent i què estem trobant. Volen conèixer les novetats.
Recomanaries el Campus als teus companys i companyes? Per què?
Sí, es clar. Encara que es vulguin especialitzar en altres períodes com clàssic o prehistòric, jo crec que aquest jaciment és la història de Barcelona i de Catalunya. I tenim la sort de tenir, en una ciutat com aquesta, un jaciment que ens dona moltes dades que, a més, també es poden veure fora, a la Barcelona actual.