• Mordasses. Les "males" conductes

Categories: Activitats | Reflexió |

Mordasses. Les “males” conductes

  • Mordasses ens convida a reflexionar, obertament i en comú, sobre les convencions, els tabús i l’opressió presents en la nostra societat ahir, avui i potser demà
  • Del 25 al 28 de maig trobarem, a El Born CCM, una intensa i completa programació per a tots els públics, inclòs el familiar, que va des de converses i debats fins a espectacles de teatre, música i poesia, passant per tallers, speak corner, projeccions de curts i conta-contes
  • Aquesta plataforma del debat i la reflexió comptarà amb la complicitat de grans noms de la cultura, el pensament i la comunicació com ara Manuel Rivas, Josep Ramoneda, Natza Farré, Adolf Tobeña, Patrícia Soley-Beltran, Nazario, Bel Olid, Manuel Delgado, Joana Catot, Erika Lust, Núria Jorba, Joaquín Luna, David Fernàndez, Najat el Hachmi, Enric Puig Punyet, Anna R. Ximenos, Dolors Reig, Xavier Albertí, Antonio Baños, Anna Guitart, Àlex Torío, Fàtima Llambrich, Àngels Bassas, Jesús Ruíz, Núria Vendrell, Xavier Fina, Paco Villar i Itziar Castro

El cicle Mordasses, les “males” conductes ens planteja reflexionar —de manera oberta i en comú— sobre les conductes malvistes d’ahir, avui i potser demà.

Del 25 al 28 de maig, a El Born CCM, Mordasses ens proposa una intensa programació que ofereix un ampli ventall d’activitats —sempre gratuïtes— en diversos formats per a tots els públics —inclòs el familiar— com ara converses, tallers, espectacles, projeccions de curts, recomanacions de llibreters, conta-contes, i molt més.

Aquesta iniciativa vol obrir i eixamplar el concepte de censura per interrogar-nos sobre les persecucions quotidianes de vides i conductes, individuals i col·lectives malvistes ahir, avui i potser demà. Ens convida a debatre, reflexionar i experimentar respecte a les convencions, els tabús i l’opressió, i a dialogar sobre l’individu, la llibertat, el cos, el vestit, els mitjans de comunicació, la virtualitat o els rols socials des de la il·lustració, el cinema, l’antropologia, l’activisme, la literatura, el periodisme, la filosofia, la psicologia, el teatre i la psicologia. Alguns dels noms implicats en aquest complet catàleg d’activitats són: Manuel Rivas, Josep Ramoneda, Natza Farré, Adolf Tobeña, Patrícia Soley-Beltran, Nazario, Bel Olid, Manuel Delgado, Joana Catot, Erika Lust, Núria Jorba, Joaquín Luna, David Fernàndez, Najat el Hachmi, Enric Puig Punyet, Anna R. Ximenos, Dolors Reig, Xavier Albertí, Antonio Baños, Àlex Torío, Fàtima Llambrich, Àngels Bassas, Jesús Ruíz, Núria Vendrell, Xavier Fina, Paco Villar i Itziar Castro.

Mordasses arrencarà el dia 19 de maig amb la instal·lació a la plaça Comercial de quatre grans caixes amb il·lustracions d’Ignasi Blanch, Joma, Carme Solé-Vendrell i Tàssies que expressen, cadascuna, una mordassa. Sense paraules: Imatges que ho diuen tot, serà una instal·lació visual i a l’aire lliure que posarà a la vista de tothom quatre temes tan candents en la nostra societat com el bullying, la negació a la diversitat sexual, les idees desinformades o els infants marginats.

A partir del dijous 25 de maig, El Born CCM acollirà el gruix de la programació. Dijous i divendres les activitats tindran lloc a la tarda-vespre. El dijous estarà dedicat a les mordasses del poder: començarà amb una conversa entre el filòsof Josep Ramoneda i l’escriptor, poeta i activista gallec Manuel Rivas, per culminar amb Poètica emigrante, un espectacle a càrrec del mateix Rivas que ens endinsarà a través de la paraula i el gest en una denúncia clara de les mordasses que ens atrapen. Divendres 26 serà el torn de la reflexió sobre el cos, els cànons de bellesa, els estereotips o la nostra relació amb la vellesa o la diversitat funcional, que pot derivar en manifestacions com la transfòbia, la grassofòbia o el racisme. La jornada acabarà també amb un espectacle, Frida a la cambra, un concert interpretat per la cantant Nèvoa, que ens aproparà a l’univers de l’artista mexicana Frida Kahlo a través de les seves cartes, els seus diaris i la seva transcendental obra pictòrica.

El cap de setmana la programació s’intensifica amb tallers, diàlegs i un speak corner, curts d’animació i conta-contes. El públic podrà experimentar i descobrir sensacions amb el taller sobre el vestitDel tanga masculí al burquini” on podrem vestir-nos amb aquestes indumentàries controvertides per viure en primera persona l’experiència, i el taller de tatuatges, on recrearem temporalment la sensació d’estar tatuat. També hi haurà diàlegs en els quals, sota l’epígraf “experiències i opinions”, es parlarà de temes diversos però apassionants com els freaks i la creació; les activitats i aficions polèmiques com ara els toros, la caça o la boxa; la nostra relació amb la sexualitat; les tradicions i les seves celebracions –“Cartografies i tradicions: Celebrar fora del context d’origen”-; la mordassa que impliquen les noves tecnologies i les xarxes socials (es debatrà sobre fenòmens recents com la Balena Blava o el haterisme, o temes tan rellevants com on són els límits de les xarxes socials i les noves addicions que han generat), i l’ètica i la correcció als mitjans de comunicació, per respondre’ns preguntes com “Fins a quin punt una correcció no és una censura? Què no es pot dir en públic?”. No hi faltarà tampoc un speak corner, amb recomanacions de llibres a càrrec de llibreters, presentacions dels il·lustradors i experiències de persones i col·lectius. La jornada de dissabte es clourà amb teatre: gaudirem amb Badlife, un espectacle dirigit per Xavier Albertí, director del Teatre Nacional de Catalunya.

Mordasses no oblida el públic familiar i infantil. Podem reflexionar sobre les conductes “malvistes” amb els més petits, sempre que adaptem el registre i els continguts. Així, comptarem amb cinema i contes. Amb La rulot dels contes sense màscares, on grans i petits entraran en una petita caravana per escoltar contes que volen trencar prejudicis amb els seus propis autors o bé el narrador Jordi Tonietti, i amb el mini-cicle de curts d’animació Quan l’altre no ens agrada, una entretinguda selecció de curtmetratges amb valors positius per a nens i nenes, que aborden temes com la diferència, el respecte i la tolerància.