Aquesta setmana s’ha donat el tret de sortida a la tercera edició del D.O. Europa en què es reflexionarà sobre les principals qüestions relacionades amb la construcció de l’espai europeu. Es desenvoluparà a El Born CCM durant els mesos d’octubre i novembre. Aquesta edició la conformen quatre diàlegs amb espai rellevant per la crisi dels refugiats.
Què en queda del somni europeu? Té sentit una Unió Europea sense la Gran Bretanya? Quin valor té una Europa que ha ensopegat amb la crisi de refugiats? Torna el DO Europa a El Born CCM amb la voluntat de donar resposta a aquestes i d’altres qüestions amb pensadors i intel·lectuals d’àmbits diversos. Com sempre, la periodista Mònica Terribas actuarà com a comissària i conductora del cicle.
Chantal Mouffe
Democràcia i participació ciutadana. La “nova política” aterra a Europa?
13 d’octubre, 19 h
Charleroi, Bèlgica, 1943. És professora de teoria política a la University of Westminster. Ha publicat obres emblemàtiques com Hegemony and Socialist Strategy: Towards a Radical Democratic Politics (1985), que va escriure conjuntament amb Ernesto Laclau, The Return of the Political (1993), The Democratic Paradox (2000) o On the Political (2005), que l’han convertit en un referent imprescindible de la filosofia política contemporània.
Loretta Napoleoni i Sami Naïr
Refugiats: les vergonyes d’Europa al descobert
27 d’octubre, 19 h
L’arribada a Europa de refugiats sirians ha marcat un dels episodis més controvertits de la història de la Unió Europea. Tot i que els governants europeus van prometre repartir-se l’acollida de 160.000 dels refugiats allotjats en males condicions a Grècia i Itàlia, a hores d’ara només arriba al 3,5% del que van prometre. Sami Naïr i Loretta Napoleoni han abordat aquesta crisi en dues publicacions que es presenten aquesta tardor.
Boaventura de Sousa Santos
Moviments socials i democràcia. És possible una nova Europa?
3 de novembre, 19 h
Coïmbra, Portugal, 1940. És doctor en Sociologia del Dret per la Yale University i professor catedràtic de Sociologia de la Universidade de Coimbra. Es director del Centre d’Estudis Socials i del Centre de Documentació 25 d’Abril d’aquesta mateixa universitat. A més a més, és professor distingit de l’Institute for Legal Studies de la University of Wisconsin-Madison. Se’l considera un intel·lectual amb reconeixement internacional en l’àrea de les ciències socials, popular al Brasil per la seva participació en diverses edicions del Fòrum Social Mundial. Ha publicat treballs sobre globalització, sociologia del dret, epistemologia, democràcia i drets humans.
Viviane Reding
El moment més delicat de la Unió Europea
15 de novembre, 19 h
Esch-sur-Alzette, Luxemburg, 1951. És una política luxemburguesa que ha desenvolupat la major part de la seva carrera al Parlament Europeu. Des de l’any 1999 és membre de la Comissió Europea. L’any 1999, durant la presidència de Romano Prodi al capdavant de la Comissió Europea, va ser escollida comissària europea d’Educació, Formació i Cultura, càrrec que ocupà fins al 2004, quan, amb la presidència de José Manuel Durão Barroso, va ser escollida comissària europea de la Societat de la Informació i els Mitjans de Comunicació, càrrec que va ocupar fins al 2010. El mateix any va ser escollida vicepresidenta de la Comissió Europea i comissària europea de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania.
Va néixer el 27 d’abril de 1951 a la ciutat d’Esch-sur-Alzette, població situada al districte de Luxemburg. Va estudiar Humanitats a la Université Paris-Sorbonne i posteriorment es va especialitzar en periodisme. Entre 1978 i 1999 va ser membre del diari Luxemburger Wort, i entre 1986 i 1998 va dirigir la Union luxembourgeoise des journalistes. L’any 1992 va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi, concedida per la Generalitat de Catalunya.