Després de cinc mesos, El Born CCM ha posat punt i final a l’exposició de la temporada, ‘Un altre fi. LA RESTA. Art i antifranquisme’. I ho ha fet amb bons resultats. La primera exposició projectada sota la direcció de Marta Marín-Dòmine ha estat una de les més visitades del centre en els darrers anys.
Entre el 18 de novembre de 2022 i el 16 d’abril de 2023 més de 56.000 persones han visitat aquesta proposta curada per Nora Ancarola i Amanda Cuesta i en la qual hi han participat dinou creadors contemporanis de diverses generacions.
A més, ‘Un altre fi. LA RESTA. Art i antifranquisme’ ha estat premiada per l’Associació Catalana de Crítica d’Art. La mostra ha estat una de les 39 guardonades als Premis ACCA 2022, un certamen que reconeix el treball fet en el món de l’art a Catalunya durant el passat 2022. En concret, la mostra ha estat la guanyadora en la categoria de comissariat de caire històric per haver creat “un recorregut visual i sonor que ens trasllada a maneres d’estar en el món, de ser i de dir, que han estat invisibilitzades i fons i tot criminalitzades al llarg de la història”.
‘Un altre fi. LA RESTA. Art i antifranquisme’ ha reunit 22 obres que s’inspiren o centren la mirada en la rebel·lia vital cap al règim franquista que ha anat quedant silenciada i marginada, fora dels relats hegemònics de la transició. Hi han participat els artistes Pep Agut, Alán Carrasco, Domènec, Marcelo Expósito, Dora García, Maria Amparo Gomar Vidal, Carles Guerra, Antoni Hervàs, Concha Jerez, Lola Lasurt Bachs, Marco Noris, Ndong Obama, Filiberto Obama Nsué, Ana Teresa Ortega, María Ruido, Joan Anton Serra Ollé, Jaume Serra Torelló, Francesc Torres i Guillem Viladot.
A banda de la mateixa exposició, el programa s’ha completat amb un conjunt d’activitats paral·leles, com visites guiades, converses, exploracions artístiques i arts escèniques per aprofundir en alguns dels temes tractats a les obres presentades. Per exemple, les fosses i la memòria històrica, la transgressió de la nit del «Xino» i del Paral·lel durant el franquisme, la guerrilla antifranquista o la fractura del model científic republicà, la repressió franquista contra les dones, l’artista guineà Filiberto Obama Nsué i el retrat dels colonitzadors espanyols en la seva obra, Aleksandra Kol·lontai i l’activisme feminista a Espanya durant el franquisme, i la trajectòria i la importància de Guillem Viladot a la literatura i l’art de postguerra, entre d’altres.
Pots recuperar bona part de les conferències i entrevistes als artistes en aquesta llista de reproducció: