Presentació
Els dies 15, 16 i 17 de març de 2018 El Born Centre de Cultura i Memòria ha organitzat el II Simposi Internacional d’Arqueologia. En aquesta edició, l’objecte d’estudi ha estat el Rec Comtal de Barcelona.
La captació i el control de l’aigua –element essencial per al desenvolupament de la vida d’una comunitat– ha estat un dels interessos principals de les comunitats humanes. Així, el Rec Comtal és una de les estructures hidràuliques més importants de la història de la ciutat de Barcelona. No en coneixem amb exactitud el seu origen, però sí que podem afirmar que és hereu de l’aqüeducte romà del segle I, que va funcionar fins al segle XX.
El Rec era un canal a cel obert que, al llarg de 13 km de recorregut, anava creuant el pla de Barcelona des de les fonts de Montcada fins al mar. A redós d’aquesta gran estructura van néixer i es van consolidar diferents nuclis, que ara configuren alguns barris de Barcelona. El Rec va evolucionar al llarg dels canvis polítics i socials que van marcar el nostre territori, des d’època alt medieval fins al segle XX, en què el Rec va desaparèixer com a estructura, però no com a espai de memòria.
El Rec Comtal és un i en són molts alhora. Diversos conceptes i activitats permeten aproximar-nos-hi: la gestió de l’aigua, l’agricultura, l’economia, el treball, l’urbanisme, l’enginyeria, el lleure, el patrimoni, el coneixement… Des d’aquesta perspectiva, actualment l’Ajuntament de Barcelona treballa en un projecte de recuperació i valoració del Rec. A través del II Simposi Internacional d’Arqueologia, a El Born CCM volem donar visibilitat a totes aquelles recerques que, des de diverses vessants, ens han de permetre entendre l’estructura del Rec Comtal com una empremta viva del nostre passat en el present actual i, alhora, com a font per a diversos àmbits de coneixement.