• Born. Memòries d'un mercat

Born. Memòries d’un mercat

El Born ha estat, històricament, un espai de mercat, primer a la plaça i després dins l’edifici metàl·lic. Va ser concebut com a mercat minorista de barri i, posteriorment, es va convertir en el mercat majorista d’una metròpoli en expansió. 45 anys després del tancament del mercat, aquesta exposició vol reactivar-ne la memòria col·lectiva.

EL BORN VELL: LA PLAÇA
“Anar a plaça”: al llarg de la nostra història plaça i mercat s’identifiquen. Des de la baixa edat mitjana el Born va ser el centre neuràlgic del barri més dens i actiu de la ciutat. Malgrat les demolicions per construir la Ciutadella, els canvis urbans i les reformes liberals del sistema de mercats, la venda es va mantenir a plaça fins al 1876.

EL NOU BORN
La construcció del parc de la Ciutadella a partir del 1871 va aportar, de retruc, un nou barri i un nou mercat. Les tres operacions miraven cap a la modernitat: un parc com els de París, un barri de façanes ordenades i un mercat de ferro i vidre. El nou mercat del barri va esdevenir el model del sistema de mercats de Barcelona.

EL BORN DELS MAJORISTES
L’augment imparable del comerç a l’engròs creava greus problemes de congestió a la Boqueria i es va decidir concentrar els majoristes de fruites i verdures al Born. Aquesta solució, que havia de ser provisional, es va allargar del 1921 al 1971, un període de gran creixement per a Barcelona, que va passar de 700.000 a 1.700.000 habitants.

LA MEMÒRIA DEL MERCAT CENTRAL
El mercat central va articular un univers d’una vitalitat sorprenent, molt present a la vida de la ciutat, que va exercir un gran atractiu i que ha deixat una forta empremta en la memòria col·lectiva. Els records àmpliament compartits i un formidable corpus fotogràfic l’han convertit en un dels llocs de memòria més singulars de Barcelona.

L’ARQUITECTURA DEL BORN
El mercat de Fontserè, Cornet i Mas i La Maquinista s’inspirava en les experiències capdavanteres europees en l’ús del ferro (1871-76). Cent anys després, una primera restauració el va salvar inicialment (1977-82), però va caldre esperar a la seva conversió en centre cultural per a la seva restauració definitiva (2002-13).

EL BORN AL CENTRE DEL DEBAT CIUTADÀ
El 1971, quan el mercat central va marxar a Mercabarna, es preveia enderrocar el Born, però l’oposició ciutadana va aconseguir preservar-lo. En espera d’un ús definitiu va acollir esdeveniments d’allò més diversos. Finalment, després d’un intens debat, el mercat ha mantingut la seva funció de paraigües, ara d’un jaciment arqueològic molt valuós, i s’ha convertit en un espai de memòria.

Comissariada per Manel Guàrdia, José Luís Oyón i Ramon Graus.

VISITES GUIADES
De dimarts a diumenge, 17 h
Dissabtes i diumenges, 12.30 h
Reserves: 93 256 68 50 o reserveselbornccm@eicub.net (de dilluns a divendres de 9.30 a 19 h)

 

  • Del 17 de març al 26 de novembre

Activitat en català, castellà, anglès i francès.

4,40 € General

6,50 € Visita guiada

  • ajuda_optica
  • braile
  • discapacitat_fisica
  • gossos_assistencia
  • subtitulacio