• La flaca Alejandra

La Flaca Alejandra. Recuerdos de la muerte

Monuments, restes, vulneracions i impunitat (II)

La Flaca Alejandra. Recuerdos de la muerte (1994) 59’

Directora: Carmen Castillo

Presentadora i moderadora: Imma Merino, professora d’Història del Cinema a la Universitat de Girona i de Documental de Creació a la Universitat Pompeu Fabra.

Els seixanta minuts d’aquest documental constitueixen una conversa entre Carmen Castillo i Marcia Merino, més coneguda com La Flaca Alejandra, que va ser dirigent d’una cèl·lula del MIR (Movimiento de Izquierda Revolucionaria) i a qui la policia de Pinochet (la DINA) va aconseguir transformar en col·laboradora a través de la tortura. Va ser Marcia Merino qui, entre d’altres, va delatar Carmen Castillo (en aquesta època embarassada d’un nen que moriria nounat) i a la seva parella, Miguel Enríquez, sent a més utilitzada per reconèixer als integrants del MIR posteriorment torturats i assassinats per la DINA. Gairebé vint anys després, el 1992, Carmen Castillo torna a Xile per rodar aquest documental. Just en l’època que Marcia Merino (alliberada de la presó set mesos abans) es presenta als tribunals per acusar els seus vells caps de la DINA, decisió que representa un greu risc per a ella, però que alhora serà una importantíssima contribució a la memòria històrica i al coneixement del que va representar, en aquells foscos anys, formar part de la DINA i de la Dictadura.

Us proposem un cicle de cinema de ficció i documental de relats sobre la nostra relació amb el passat, la construcció de la memòria col·lectiva, els esdeveniments i fenòmens marcats per la violència i la vulneració dels drets humans.

Aquest cicle forma part del programa Evocacions de la ruïna, una  proposta integral que interroga  sobre el buit ètic de la nostra democràcia en relació al passat de guerra i dictadura en el context commemoratiu del 80è aniversari de la insurrecció militar que inicià tres anys de guerra civil.

  • Dimecres, 26 d'octubre De 19 h a 21 h

Sala Moragues.
El Born CCM

Activitat en català.

Venda d'entrades

3,00 € General

Organitzadors