Per què la guerra? I, quina guerra? Com han evolucionat les diferents formes del conflicte armat? En quina mesura les guerres d’avui són reflexos deformats de les del passat? Quantes formes de fer la guerra existeixen? I en definitiva, què és una guerra?
La guerra és el major forat negre per a la comprensió humana. Tot i ser imaginada com a neta, quirúrgica i ordenada, en realitat és bruta, caòtica i atroç. En els conflictes ocorreguts al llarg del segle XX i el que portem del XXI, per cada vuit víctimes civils n’hi ha hagut una de militar. Cada vegada més, la guerra és un combat contra civils, contra no combatents. És un espectacle gegant de violències col·lectives, especialment les guerres d’ocupació i civils: desplaçaments forçosos, intercanvis de població, fugides, exilis, depuracions de postguerra, sistemes de camps de concentració i treball forçat, guerres antipartisanes, guerres brutes…
Diversos experts en història contemporània, alguns dels quals han canviat per sempre la manera com s’escriu la història de la guerra avui, participen en aquest cicle de conferències que té per objectiu abordar el fenomen del conflicte des de diferents perspectives: les minories, la memòria, les dones… i aportar comprensió sobre aquest fenomen tan complex.
-
- 9 d’abril. Per què la guerra?, amb Javier Rodrigo (UAB)
- 16 d’abril. La guerra avui, amb Miguel Alonso (UNED)
- 30 d’abril. La guerra civil en la modernitat capitalista, amb David Alegre (UAB)
- 7 de maig. La guerra racialitzada i contra les minories, amb Carolina García Sanz (Universitat de Sevilla)
- 14 de maig. La guerra contra les dones, amb Laura Muñoz Encinar (UB)
- 21 de maig. Guerra de memòries, amb Xosé Manuel Núñez Seixas (Universitat de Santiago de Compostel·la)
Activitat organitzada amb la col·laboració de la UAB i de la Red VOICES, Violencia, Identidad y Conflicto en la España del Siglo XX. Forma part del programa d’activitats de l’exposició ‘Per què la guerra?’.