Dones i co-resistència en el conflicte Palestina-Israel

El paper de les dones jueves i palestines en la construcció dels processos de pau

Les dones sempre han estat una part activa en organitzacions per promoure la pau i això no és diferent en el conflicte entre Palestina i Israel, on les dones han pres un rol protagonista en l’aportació de solucions i de construcció de processos de pau. Tot i la seva contribució, han estat excloses dels processos formals de presa de decisions i especialment pel que fa a la resolució del conflicte.

Per què és important incorporar la veu de les dones a la resolució d’aquest tipus de conflictes? Com i des d’on les dones treballen per a la construcció dels processos de pau i els drets humans? Quina és la visió i les propostes que aporten les dones a les taules de negociació? A qui van adreçades les seves accions? Quines eines fan servir i quin ha estat el seu impacte? Per què s’institueixen associacions només de dones a l’hora d’abordar propostes per a la solució de conflictes?

Parlem amb dones que treballen activament per visibilitzar el paper de les dones i el seu testimoni en la resolució del conflicte i en la construcció dels processos de pau entre Palestina i Israel:

  • Reem Alhajajra, resideix al territori ocupat de Cisjordània i representa Women of the Sun (WOS), una associació de dones palestines que vol conscienciar sobre la importància de crear una pau comunitària a partir de l’empoderament social, psicològic, econòmic i polític de tots els membres de la societat, sense discriminació.
  • Hyam Tannous i Hana Deganit, són membres de Women Wage Peace (WWP), el moviment pacífic més gran de base israeliana. Fou fundat després de la guerra de Gaza del 2014 i té la missió d’arribar a un acord polític bilateralment acceptable per al conflicte israelià-palestí mitjançant, en part, l’increment en el nombre de dones que participin en la negociació. L’any 2022 WWP va iniciar una col·laboració robusta amb Women of the Sun (WOS), un acord que va donar lloc a la signatura de ‘The Mothers’ Call’, una crida conjunta als líders de les dues parts per iniciar unes negociacions que duguin a la signatura d’un acord polític que acabi amb el conflicte.
  • Samah Salaime, és directora de l’oficina de comunicació i desenvolupament de Wahat al-Salam – Neve Shalom (WAS-NS), una comunitat de més de 70 famílies palestines i jueves d’Israel construïda sota els ideals d’igualtat, respecte i col·laboració. El projecte desafia l’existència del conflicte continuat, així com els patrons de racisme i discriminació, mitjançant l’educació i el treball en projectes de justícia i reconciliació.
  • Condueix la taula la periodista Cèlia Cernadas, especialitzada en temes internacionals i que ha conegut de prop la situació israeliana i palestina com a enviada especial al Pròxim Orient (Síria, Iraq, Jordània, Kènia, Egipte, Líbia).

Aquesta activitat està comissariada per JCall Barcelona, una plataforma de jueves i jueus que s’oposen a l’ocupació militar israeliana de Cisjordània i Jerusalem Est. JCall està activament compromesa amb les associacions israelianes i palestines que treballen conjuntament contra les polítiques discrimitòries, per la igualtat i els drets humans.

 

Recupera la sessió aquí:

El cicle ‘Tres dies de març’ està dedicat a commemorar el 8 de març i, per tant, la memòria, la història i el present de les dones. Pots veure tota la programació del cicle aquí.

  • Dimecres, 29 de març A les 18:30 h

Sala Moragues. Hi haurà servei de traducció simultània. .

Activitat en català, castellà, anglès i àrab.

Entrades

Es pot adquirir l'entrada mitjançant el botó de venda d'entrades o a les taquilles del centre.

També es pot fer reserva prèvia per correu electrònic a reserveselbornccm@eicub.net
 o al telèfon
 93 256 68 50 (de dilluns a divendres, de 9.30 a 19 h).
Gratuït

Comissariat