Francesc Layret i Lluís Companys, un projecte contemporani

Aquesta jornada, organitzada per la Regidoria de Memòria Democràtica i El Born CCM, és un homenatge a Francesc Layret i a Lluís Companys, a la seva lluita per la igualtat i al seu compromís amb la llibertat. Alhora, vol convertir-se en un espai de reflexió per donar a conèixer un moment històric i uns personatges no només crucials per a la seva època, sinó també per a la nostra. Figures referents en l’ús de les armes jurídiques i la defensa de la política per a la transformació social, representen una forma d’acció que qüestiona els mecanismes de poder i, sobretot, que apunta a la construcció d’una democràcia on els drets ocupen un lloc central.

Els valors del republicanisme, amb la justícia com a vector de l’experiència política, són part d’una llarga tradició i guien també les exigències de justícia contemporànies. La defensa dels treballadors o l’accés a l’educació i la cultura, la lluita contra la corrupció, el centralisme o la repressió de l’Estat són qüestions tan actuals avui com en l’època de Francesc Layret i Lluís Companys. Quina és la seva herència? Què significa commemorar els seus llegats i actualitzar-los per a la intervenció política del nostre present? El compromís amb aquest passat precisament passa per la seva presència en la nostra pràctica democràtica.

Descarrega’t el programa complet

Audiovisual d’homenatge al centenari de l’assassinat de Francesc Layret:

Recupera l’acte d’homenatge i la taula rodona aquí:

Altres activitats

En el marc de la commemoració, també us proposem la ruta virtual Layret, memòria d’una lluita‘, un itinerari per alguns dels espais més importants de la seva trajectòria.

A banda, el Museu Frederic Marès posa de relleu la figura de Francesc Layret mitjançant l’exposició del projecte per al monument que hi té dedicat a la Plaça Goya de Barcelona, obra de Frederic Marès, i una selecció d’imatges i documents dels fons del Museu que il·lustren el procés de creació i difusió pública d’aquesta escultura. Del 30 de novembre de 2020 al 14 de febrer de 2021.

Organització: Regidoria de Memòria Democràtica – Ajuntament de Barcelona i El Born CCM
Comissariat: Paula Kuffer

 

Francesc Layret és una de les figures recordades a l’Espai de commemoració. Clica aquí per accedir-hi.

  • Dilluns, 30 de novembre de 2020 De 12 h a 20:30 h

Col·locació faristol: Carrer Balmes, 26
Taula rodona en directe a Youtube.com/ElBornCCM .

Activitat en català.

Entrada gratuïta
Enllaços